Roman Schatz yllättää: Tähtään euroedustajaksi

Kirjailija Roman Schatz paljastaa Studio55.fille kutkuttavan ajatuksensa ja mahdollisen tulevaisuuden ammattinsa.

– Voisin kuvitella edustavani Suomea Brysselissä europarlamentissa. Minulla on kielitaitoa; osaan saksaa, suomea, ranskaa ja hieman ruotsia. Voisin pistää vastaan saksalaisille. Se on kutkuttava ajatus, Roman Schatz tuumaa.

Mies haluaisi opettaa muille eurooppalaisille suomalaisten kansanluonteesta ja suhtautumisesta Eurooppaan.

– Yrittäisin opettaa, millaisia eurooppalaisia suomalaiset ovat. Eiväthän saksalaiset tajua ollenkaan, miltä euromeininki suomalaisista tuntuu.

– Saksalaisten on helppo ajatella, että Kreikkaa pitää tukea ja niin edelleen. Mutta se Eurooppa-kriittisyys, joka on nostanut päätään Suomessa, pitäisi selittää myös muille. Muut unohtavat, kuinka pieni maa Suomi on. Kukaan ei tajua, että täällä on vain viisi miljoonaa ihmistä.

Puolue vielä haussa

Schatz muistuttaa, että Suomen Euroopan unioniin liittymiseen oli poliittinen syy.

– Suomi liittyi unioniin yhdestä ainoasta syystä, ja se syy on Venäjä. Suomi ei liittynyt EU:n jäseneksi siksi, että teistä suomalaisista tuntuisi niin eurooppalaisilta tulla tänne, vaan siksi että Venäjä on ollut pelottava, Schatz sanoo.

– Kun 90-luvulla Neuvostoliitto hajosi ja Suomeen iski pahin lama maan historiassa, suomalaiset näkivät EU:n turvallisuuspoliittisena mahdollisuutena. Mutta sen jälkeen suomalaisten piti kauhukseen todeta, että jäsenyys maksaa, se ei olekaan ilmainen juttu. Me joudumme maksamaan, koska olemme pieni ja hyvinvoiva valtio.

Jos Schatz voisi päästä Brysseliin ilman puoluetta, hän tekisi sen. Mutta jos puolue on pakko valita, hän päättää sen myöhemmin. Yksi asia on kuitenkin selvä.

– Se, että olisin Brysselissä, olisi hyväksi suomalaisille. Pitäisin huolta siitä, että Suomesta puhutaan siellä ainakin kerran viikossa.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja