Robotit tulevat hoitoalalle – ikääntyneimmät yllättäen myönteisimpiä

Hoitoalan ammattilaisista 70 prosenttia pitää robotteja välttämättöminä, koska ne voivat tehdä ihmiselle liian raskaita ja vaarallisia töitä. Tämä selviää Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen perusteella asenteet robotteja kohtaan olivat varautuneita. Noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei robotteja ole tarkoitettu hoivatyössä käytettäväksi. Samalla lähes kolmanneksen mielestä robotteja voisi hyödyntää hoitotyössä, ja loput eivät osanneet sanoa.

40 prosenttia ajatteli, että robotit varastavat ihmisten työpaikat. Omakohtaista käyttökokemusta roboteista joko töissä tai muualla oli vastaajista alle kymmenesosalla. Uutta teknologiaa ei pelätty, sillä liki 90 prosenttia luotti oppivansa hoivarobotin käytön tarvittaessa.

Kyselyyn vastasi 3 800 hoitoalan työntekijää.

Miksi vanhat nuoria myönteisempiä?

Ikääntyneemmät arvioivat nuoria useammin robotit soveltuviksi hoitotyöhön. Tutkijat pitivät tätä yllättävänä.

– Kenties nuoremmat vastaajat arvioivat robottiteknologiaa kokonaisvaltaisemmin oman työnkuvansa ja sen tulevan kehityksen kannalta. Nuoremmat saattavat pelätä robotisaation tuomaa epävarmuutta työuraan, kun taas vanhemmat työntekijät voivat nähdä siinä mahdollisuuden kehittää työtä sisällöllisesti ja ehkä saada helpotusta esimerkiksi fyysisesti raskaisiin työtehtäviin, tutkimuksessa sanotaan.

Tutkijat huomauttavat, että aineistossa miehet ja vanhemmat ihmiset olivat yliedustettuja ja heidän suhtautumisensa robotteihin oli keskimääräistä myönteisempää.

Siten robottimyönteisemmät vastaajat ovat voineet vastata kyselyyn keskimääräistä useammin.

14. tammikuuta 2018 klo 17.05: Korjattu aiempaa uutista: Noin puolet vastaajista (ei liki kolmasosa) oli sitä mieltä, että robotteja ei ole tarkoitettu hoivatyössä käytettäväksi. Liki kolmannes (ei puolet) oli sitä mieltä, että robotteja voisi hyödyntää hoitotyössä. 

Lue myös:

    Uusimmat