Robin Pelkey, 19, joutui pahamaineisen ”teurastajaleipurin” surmaamaksi Alaskassa 80-luvulla – sarjamurhaajan 11. uhri tunnistettiin vasta nyt DNA-testin avulla

Pahamaineisen yhdysvaltalaisen sarjamurhaajan yksi uhreista tunnistettiin nyt, 37 vuotta henkirikoksen jälkeen. Uhrin henkilöllisyys selvisi DNA-testin avulla.

19-vuotias Robin Pelkey joutui 80-luvulla pahamaineisen sarjamurhaajan, Robert Hansenin murhaamaksi. Hänen sukulaisensa saivat tietää nuoren tytön kohtalosta vasta hiljattain, kun Alaskan poliisi ratkaisi uhrin henkilöllisyyden DNA-testin avulla.

"Teurastajaleipuri"

Robert Hansen murhasi ja raiskasi lukuisia naisia Alaskassa vuosien 1971 ja 1983 välillä. Leipomon omistanut Hansen sai liikanimen teurastajaleipuri. 

Vuonna 1984 Hansen tuomittiin neljästä murhasta, mutta totuus on tätäkin synkempi. Kaikkiaan hän tunnusti 17 murhaa ja 30 raiskausta. Hänen perheensä oli autuaan tietämätön miehen kaksoiselämästä. 

Tapahtumien keskiössä oli Anchoragen pohjoispuolella sijaitseva erämaa, jonne 70-luvulla aikana rakennettiin 1 288 kilometrin mittaista Trans-Alaska -öljyputkea.

Putken rakennustöistä maksettiin hyvin ja niinpä työmaan läheisyyteen löysivät myös he, jotka halusivat saada osansa rakennustyöläisten ansioista, kuten huumekauppiaat ja seksityöntekijät.

Hansenin tapauksen tutkinnassa mukana ollut poliisi sanoi paikallisen median haastattelussa vuonna 2008, että Hansenin uhreiksi saattoi valikoitua kuka tahansa nainen, johon hän iski silmänsä, mutta pian Hansen huomasi, että kadonneiden seksityöntekijöiden perään oli vähemmän kyselijöitä.

Horseshoe Harriet, Eklutna Annie

Toisinaan Hansen kaappasi uhrinsa, raiskasi ja palautti takaisin kaupunkiin. Osassa tapauksista hän vei uhrinsa erämaahan ja surmasi nämä. Osana tutkintaa Hansen matkusti rikostutkijoiden kanssa erämaahan ja osoitti viranomaisille paikat, joihin hän oli haudannut 17 surmaamaansa naista. Vain 12 ruumista löydettiin.

Heidän joukossaan oli Robin Pelkey, joka tunnistamattomana nimettiin rikostutkijoiden toimesta Horseshoe Harrietiksi. 

Hansenin mukaan Robin Pelkey oli seksityöläinen, jonka hän kaappasi vuoden 1983 talvena Anchoragesta. Hansen sanoo lentäneensä Pelkeyn kanssa pienkoneella Anchoragen erämaahan ja surmanneensa hänet siellä. 

Vielä tänä päivänä yksi löydetyistä ruumiista on tunnistamatta.

Eklutna Annieksi nimetty nainen, joka löydettiin lähellä Eklutna-järveä. Hansenin omien sanojen mukaan naisen surma oli hänen ensimmäinen henkirikoksensa.

Uusi DNA-testi tuotti tulosta

Hansen tuomittiin 461 vuoden vankeuteen hirmuteoistaan. Hän kuoli Alaskassa vuonna 2014 ollessaan 75 vuoden iässä.

Samana vuonna Pelkeyn tapaus avattiin poliisissa uudelleen. Silloin hänen ruumiinsa nostettiin ylös haudasta ja jäänteistä otettiin uudet DNA-näytteet. 

Kun DNA-profiili ei tuottanut hakutuloksia FBI:n kadonneiden listalta, avuksi otettiin julkisesti saatavilla oleva geenidatapankki.

Tuloksia löytyi ja tutkijat epäilivät ruumiin kuuluneen Robin Pelkeylle. Asia varmistettiin tekemällä hänen lähisukulaiselleen DNA-testi.

Sukulaiset kertoivat poliisille Pelkeyn asuneen viimeisimpänä isänsä ja äitipuolensa kanssa Alaskassa, mutta päätyneen lopulta kadulle.

Hänen sanotaan kadonneen vuosien 1982 ja 1983 välissä. Ei tiedetä, miksi perhe ei tehnyt tyttärestään katoamisilmoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja