Robert Heleniukselta hauska paljastus voitonjuhlista – tyrmäsi puolalaisvastustajan puheet: "Oli ottanut niin monta erää turpaan"

8:03
Tulosruutu: Robert Helenius otti tyrmäävän voiton Adam Kownackista uusintaottelussa – Tyson Fury voitti huiman MM-taiston Deontay Wilderia vastaan.

Robert Helenius kohenteli huomattavasti osakkeitaan nyrkkeilyn raskaassasarjassa viikonloppuna, kun hän takoi Puolan Adam Kownackin keskeytyskuntoon Las Vegasissa. Tiistaina oli kotiinpaluun aika.

Helsingissä myhäili tyytyväinen, mutta väsynyt mies. Heleniuksen unet olivat jääneet ottelun jälkeen vähiin.

– Hyvä fiilis matsista. Väsynyt tietenkin, olen nukkunut ehkä kolme tuntia matsin jälkeen. Adrenaliinipiikit tuntuvat niin, että ei vain saa nukuttua. Kun pääsen omaan sänkyyn, luulen että sammun. Ehkä 12 tuntia, Helenius myhäili MTV Urheilun haastattelussa.

Riehakkaista voitonjuhlista unenpuute ei siis johtunut. Helenius ja mukana Las Vegasissa olleet tukijoukot ottivat juhlahumun osalta varsin rauhallisesti.

– Olimme hotellihuoneessa, joimme muutaman bissen ja juttelimme matsista, että tästä on hyvä jatkaa, Helenius kuvaili.

Vieressä tiistain lehdistötilaisuudessa istunut valmentaja Johan Lindström muistutti ryhmän käyneen myös syömässä.

– Söin hampurilaisen. Kaksi hampurilaista, tuplapihvillä. Eli neljä pihviä, lihansyönnistään tunnettu Helenius naureskeli.

Usykin haastaja?

Helenius voitti Kownackin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020 ja uudelleen viikonloppuna. Voitolla Heleniuksen pitäisi nousta WBA-liiton maailmanmestarin pakolliseksi haastajaksi. Tällä hetkellä mestarin vyötä pitää hallussaan Ukrainan Oleksandr Usyk, joka peittosi syyskuussa Anthony Joshuan.

Ammattilaisnyrkkeilyssä mikään ei kuitenkaan ole varmaa ennen kuin nimet ovat ottelusopimuksessa. Usykin ja Joshuan uusintaottelun on uumoiltu toteutuvan alkukeväästä 2022.

Helenius ei ole juuri tuhlannut ajatuksiaan tulevalle.

– Matsi (Kownackia vastaan) on ollut kaksi vuotta mielessä. Viime matsin jälkeen olin jo top 10:ssä. Kun silloin viimeksi oli eliminator-ottelu, minkä voitin, haluan nyt sen mandatory-paikan (pakollinen haastaja).

Mikään ei siis ole varmaa, mutta jos Helenius saisi päättää, hän ottelisi jo tammikuussa. Uraansa eteenpäin hän katsoo rauhallisesti.

– Matsi kerrallaan. Toivon, että seuraavana olisi jo MM-ottelu, Helenius totesi.

– Kuten sanoin ennen ottelua, tämä oli välietappi, tämä ei ole lopputulos. Matka jatkuu vielä.

Seuraavaksi Helenius aikoo kuitenkin pitää viikon verran lomaa perheensä parissa, minkä jälkeen on aika palata harjoitussalille. Alkavan voimaharjoittelun lisäksi viikonlopun ottelu antoi ajatuksia treenisalille.

– Olen katsonut ottelun varmaan 50 kertaa jo ja olen löytänyt virheitä, mitä pitää parantaa.

"Tuli synkkä fiilis"

Helenius vyörytti ottelussa Kownackia voimakkailla iskuilla ensimmäisestä erästä lähtien. Puolalaisen vasen silmä muurautui umpeen jo ottelun alkuvaihessa, ja ottelun päätyttyä silmäkuopassa todettiin murtuma. Puolalainen joutuu pitkälle sairauslomalle.

– Totta kai tuli vähän synkkä fiilis. Hänellä on kuitenkin lapsi tulossa, enkä halua ketään satuttaa. Toivottavasti hänellä on kaikki hyvin, Helenius sanoi.

Lopulta puolalainen sortui toistuvasti vyön alle lyönteihin, ja kehätuomari keskeytti ottelun kuudennessa erässä. Helenius kertoi myös tyrmäyksen olleen mielessä. Järki pysyi kuitenkin päässä.

– Hän oli kova ottamaan iskuja vastaan. Välillä kävi sääliksi, samalla halusin lopettaa sen näyttävällä tavalla. Mutta kun tiesin hänen kuntonsa, en halunnut lähteä lyömään liian raivokkaasti, muuten olisi voinut itsellä loppua kunto, ja hänellä olisi voinut olla tilaisuus tulla päälle.

Komissio muutti ratkaisun

Ottelun päätyttyä lopputulokseksi julistettiin Kownackin hylkäys sääntöjen vastaisten lyöntien vuoksi. Lopulta tuloskortteihin merkittiin kuitenkin TKO teknisen tyrmäyksen merkiksi. Heleniuksen tiimiin kuulunut Kansainvälisen Nyrkkeilyliiton valmentajakomitean (AIBA) valmentajakomitean puheenjohtaja Ervin Kade selvensi kuviota. Kade totesi, että rankingia ajatellen tekninen tyrmäys näyttää papereissa hylkäystä paremmalta.

– Komissio lopulta vaihtoi sen, koska Kownacki oli niin lopussa, että ei olisi jaksanut. Oikeastaan se näytti siltä, että Kownacki ei halunnut nyrkkeillä, vaan halusi sitä (hylkäyksellä) kautta päästä pois, että ei joutuisi huonoon maineeseen. Mutta kehätuomari toimi erittäin tehokkaasti ja oikein, että lopetti ottelun, Kade sanoi.

Saman huomion Kownackista teki kehässä myös Helenius, joka ei uskonut puolalaisen puheita siitä, että alas suuntautuneet lyönnit johtuivat puolalaisen näkökentän heikentymisestä.

– Luulen, että hän halusi päästä pois ottelusta. Hän oli henkisesti niin katki, oli ottanut niin monta erää turpaan. Ihmettelin, miksei hän ottanut välillä polvea ja (luvun)laskua.

Kaden mukaan ottelussa oli käytössä televisioyhtiön tarjoama instant review -systeemi, jonka avulla päätös voitiin tarkistaa.

– Supervisor tekee lopullisen päätöksen, jos on sitä mieltä, että kehätuomarin päätös oli väärä. Todellinen tuomio TKO on tässä tapauksessa oikeampi.

Kade sanoo kuitenkin, että Kownackin kulmauksen olisi pitänyt keskeyttää ottelu heittämällä pyyde kehään.

– Ensimmäisestä erästä lähtien oli silmä turvonneena. Avustajat eivät tienneet, onko silmänpohja rikki, se on sellainen vamma, että se voi viedä näön jos jatkaa. Se on vaarallinen.

Rahaa ruokaan

Viikonlopun voitto lopetti varsin hankalan vaiheen Heleniuksen uralla. Puolitoista vuotta sitten tulleen Kownacki-voiton jälkeen koronapandemia sekoitti kuviot. Uusintaottelua yritettiin järjestää jo viime vuoden puolella, mutta kohtaaminen siirtyi useampaan kertaan. Helenius piti itseään kunnossa ja järjesti jopa neljä harjoitusleiriä. Kustannukset olivat kovat, mutta tulot vähissä.

Ahvenanmaalaisiskijä myöntää, että tilanne oli haastava.

– Vaikeaa oli totta kai. Sieltä sun täältä piti lainata rahaa ruokaan. Kustannukset ovat aika isoja, kun on ollut neljä leiriä ja oma sali Ahvenanmaalla. Elämiseen tarvitsee rahaa.

Heleniuksen lauantain voitto-ottelun palkkiosumma ei ole tiedossa. Kysyttäessä, tyydyttääkö palkkio Heleniusta, vastaus oli lyhyt, mutta ytimekäs.

– Joo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja