Mainos

RKP: Ruotsinkielisten koulujen oltava avoimia suomenkielisillekin

Kaksikielisten ja suomenkielisten lasten pääsyä ruotsinkielisiin kouluihin ei pidä rajoittaa, mutta lasten kielellistä kehitystä on tuettava voimakkaammin kotona ja koulussa, vaati RKP:n puoluehallitus tänään.

Viime aikoina käyty keskustelu oppilaiden puutteellisesta ruotsin kielen taidosta innoitti puolueen asettamalta työryhmältä mietinnön, jossa pohditaan ruotsin kielen aseman vahvistamista kouluissa. Pääkaupunkiseudulla ruotsinkielisiä kouluja käy noin kolme prosenttia täysin suomenkielisiä lapsia. Puolueen entisen puheenjohtaja Pär Stenbäckin johtama työryhmä ei pitänyt näiden lasten pääsyä ruotsinkielisiin kouluihin ongelmana sinänsä, koska heitä on vähän ja koska he ovat yleensä vahvasti motivoituneita oppimaan ruotsia.

Jos suomenkielinen lapsi on vielä saanut tuntumaa kieleen ennen koulun alkua, esimerkiksi kielikylpypäiväkodissa, ei ruotsinkielisessä koulussa pitäisi olla vaikeuksia, työryhmä arvioi. RKP kannattaa kielikylpykouluja ja toivoo, että suomenkielinen koulutoimi jatkaa niiden ylläpitoa. Enemmän päänvaivaa aiheuttaa monien kaksikielisten lasten heikko ruotsin kielen taito. Työryhmä kehottaa vanhempia tukemaan lastensa ruotsinkieltä panemalla lapset ruotsinkieliseen päivähoitoon ja lukemaan lapsille. Kouluissa ja kirjastoissa pitäisi lisätä ruotsinkielisen aineiston tarjontaa. Stenbäck piti mahdollisena, että ruotsinkieliset rahastot jakavat tähän tarkoitukseen tukea.

Puolueen puheenjohtaja Ole Norrback muistutti, että kaksikieliset kunnat ovat vuodesta 1994 saaneet korotettuja valtionosuuksia äidinkielen opetuksen järjestämiseen. Norrback painotti, että rahat on käytettävä aiottuun tarkoitukseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.