Ritva Valkama oli suomalaisten rakastama näyttelijä – ystävä Asko Sarkola: "Kyllä hän sellainen gigantti oli"

16:32
Arkistovideo näyttää, miten Valkama esiintyi esimerkiksi presidentti Mauno Koiviston syntymäpäiväjuhlissa. Teatterinjohtaja Asko Sarkola muisteli kauniisti Ritva Valkamaa suorassa lähetyksessä.

Näyttelijä Ritva Valkama tuli suomalaisille tutuksi televisiosta, mutta hallitsi massaviihteen tekemisen lisäksi niin tanssin kuin musikaalitkin. Ystävä nostaa Valkaman legendojen joukkoon. 

Teatterinjohtaja Asko Sarkola on Valkaman pitkäaikainen ystävä ja työtoveri. Sarkolan mukaan Valkama oli vahva komediassa, mutta hän taisi myös draaman. Suuri yleisö muistaa hänet nimenomaan televisiosta, mutta Valkaman ura alkoi tanssijana ja musikaalilavoilla.

– Hänhän pystyi yhdistämään sekä viihteen että taiteen niin, että siinä ei ollut mitään saumaa. 

Viimeinen tapaaminen vuonna 2018

Valkama nousi kuuluisuuteen 1970-luvun lopulla Parempi myöhään... -televisiosarjasta. Vuosien varrella hän näytteli niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterissakin ja sai työstään useita tunnustuksia. 

Monesta muusta Valkaman erotti hänen huumorintajunsa. Sarkola sanoo, että näyttelijän itseironia riisui yleisön aseista. Työkavereille hän jäi mieleen raudanlujana ammattilaisena, jonka kanssa oli ilo tehdä töitä. Jos toinen esimerkiksi mokasi repliikeissä, Valkama osasi paikata tilanteen luontevasti. Hänen rytmitajunsa oli vahva.

– Aivan loistava kanssanäyttelijä.

Sarkola tapasi ystävänsä viimeisen kerran syksyllä 2018. Valkama juhli tuolloin 86-vuotissyntymäpäiväänsä.

– Oli kyllä upea hetki siellä vanhainkodissa.

Legendojen joukkoon

Sarkolan mukaan Valkaman panos suomalaiselle näyttelijäntyölle on valtava. Valkama ei suhtautunut ennakkoluuloisesti mihinkään tyylilajiin, vaan teki kaikkea sketseistä draamaan. 

Sarkola vertaa Valkamaa männävuosien suuruuksiin, Ida Aalbergin ja Ella Eroseen

– Kyllä hän sellainen gigantti oli. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja