Ristomatti Ratia muististaan: Ideoita varaakin unohdella

Muotoilija Ristomatti Ratia ei ole huolissaan muistinsa tilasta.

Ristomatti Ratian lähipiiri passitti muotoilijan tutkimuksiin maaliskuussa muistiongelmien takia. Ratia miettii, että tässä vaiheessa muistiin saattaa olla mahdollista vielä vaikuttaa. Hiljattain päättyneen tutkimuksen tulokset muotoilija uskoo saavansa parin viikon päästä, mutta tilanne ei huolestuta häntä ollenkaan.

– Ei minulla hätää ole, muisti välillä vähän heittelee, kuten monilla ikäisilläni. Kaikki ne asiat, joista sydämessäni pidän, niin myös muistan. Esimerkiksi eri tuotesuunnittelmat ja ihmiset. Jos kirjakaupassa pitäisi muistaa lukuisten teosten nimiä, niin se on eri asia. Minua todella kiinnostavat asiat muistan kyllä, Ratia vakuuttaa.

Ratia toteaa, että nykyaikana informaatiota on niin paljon, että se kuormittaa liikaa muistia. Muotoilija luottaa kuitenkin siihen, että tarvittaessa toimistopäällikkö ja suunnittelijat hoitavat asioista muistuttamisen. Vaikka Ratia ei olekaan huolissaan muistin pätkimisestä, näkee hän tilanteessa myös hyviä puolia.

– Ideoita tulee koko ajan, joten vaikka unohdan jotain, niin ideoita tulee niin paljon, että on varaakin unohtaa. Muistiongelma on oikeastaan helpottava, sen taakse voi verhoutua, ”en minä muista”. Nyt voin käyttää sitä taktiikkana, uskallan sanoa, että en välttämättä muista nimiä. En kuitenkaan ole tästä pätkääkään huolissani. Paljon huolestuttavampaa on se, että ei välttämättä ehdi toteuttaa kaikkia ideoita .

Muutama vuosi sitten Ratia pahoinpideltiin ja hän oli viisi vuorokautta tajuttomana. Mies uskoo tapahtuneella olevan vaikutusta muistiin. MTV3:n Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa tanssiessaan Ratialla oli välillä vaikeuksia muistaa koreografioita.

– Aivolohkon osa, johon isku tuli, vastaa juuri muistista.

Pian Ratia saa tutkimuksista diagnoosin. Mies ei kuitenkaan ole huolissaan tulevasta, vaan nauttii keväästä ja auringosta. Ratia uskoo myös hänen lapsenmielisyyden pitävän mielen virkeänä.

– Ei tässä mitään draamaa ole, ihanaa, kun tulee kevät ja loistava valo. Hiihtolomallakin tulin mäestä alas ehjänä ja kaikki on hyvin. Hahmotuskyky on edelleen tallella, Ratia nauraa.

Ratian muistiongelmien tutkimuksista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat