Mitä Nato Suomelta haluaa ja saa? Risto E.J. Penttilä: Nato-Suomi olisi Yhdysvalloille "poliittinen sillanpääasema" Euroopassa

Mitä Nato Suomelta haluaa ja saa? 1:08
Mitä Nato Suomelta haluaa ja saa? Politiikan asiantuntija Risto E.J Penttilä kertoo vastauksen kysymykseen.

Suomi hakee Natoon, uskoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde. Eikä hän suinkaan ole yksin, vaan asiantuntija toisensa jälkeen on käynyt kertomassa, että Suomen jäsenhakemus on vain ajan kysymys.

Yhdysvaltojen katsotaan usein olevan Naton johtomaa ja eritoten sotilaallinen selkäranka, jonka aseelliseen mahtiin muiden pienempien valtioiden kelpaa nojata.

Suhde Natoon oli Yhdysvalloissa murroksessa presidentti Donald Trumpin valtakaudella, mutta Joe Bidenin aikana ääni kellossa on taas muuttunut. Ukrainan sodan myötä Natosta on tullut kahvipöytäkeskusteluiden peruspuheenaihe.

Istuu Valkoisessa talossa kuka tahansa, niin hyväntekeväisyyttä Nato ei Yhdysvalloille ole.

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys voisi olla Yhdysvalloille Euroopassa "poliittinen sillanpääasema", sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

– Sen jälkeen kun Britannia lähti Euroopan unionista, niin Yhdysvalloilla ei ole ollut läheistä ystävää EU:ssa. Washingtonissa nähdään, että kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, niin pohjoismaista tulee ystävällismielinen porukka, jonka kanssa on hyvä ja helppo lisätä yhteistyötä. Kiinnostus siihen on suuri, Penttilä sanoi MTV:n Uutisaamussa.

Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä, Uutisaamussa ihmeteltiin.

Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä? 10:18

Ruotsi sanoo seuraavansa tarkkaan Suomen päätöstä Nato-analyysissään, sanoo ulkoministeri Ann Linde 2:16
Ruotsi sanoo seuraavansa tarkkaan Suomen päätöstä Nato-analyysissään, sanoo ulkoministeri Ann Linde.

Lue myös:

    Uusimmat