Macron Taiwanin kriisistä: Euroopan pitää välttää joutumasta Kiinan ja Yhdysvaltojen väliin

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Euroopan tulisi olla vähemmän riippuvainen Yhdysvalloista ja välttää ajautumasta Kiinan ja Yhdysvaltojen väliin Taiwanin kriisissä.

Macron kertoi näkemyksistään Politico-lehdelle palattuaan kolme päivää kestäneeltä Kiinan-vierailultaan.

Macronin mukaan EU:n suurena riskinä on ajautuminen mukaan sellaisin kriiseihin, jotka eivät ole sen omia. Tämän seurauksena Eurooppa Macronin mukaan estyy rakentamasta omaa strategista autonomiaansa.

Strateginen autonomia on Macronin usein käyttämä termi, jolla tarkoitetaan EU:n kykyä tehdä päätöksiä ja viedä ne läpi tarvittaessa myös yksin.

– Kysymys, mihin Eurooppa tarvitsee vastauksen on – – että onko meidän etujemme mukaista kiihdyttää Taiwanin (kriisiä)? Ei. Pahinta olisi ajatella, että meidän eurooppalaisten tulisi olla tässä asiassa seuraajia ja ottaa suuntaviivamme Yhdysvalloista ja Kiinan ylireagoinnista, sanoO Macron Politicon mukaan.

Kiinan presidentti Xi Jinping on tukenut Macronin ulostuloja Euroopan strategisesta autonomiasta. Politicon mukaan Kiinassa ollaan vakuuttuneita siitä, että länsi on taantumassa ja että transatlanttisen eli Yhdysvaltojen ja Euroopan suhteen heikentäminen nopeuttaa tätä kehitystä Kiinan eduksi.

Von der Leyen: Voimankäyttö Taiwanissa ei hyväksyttävää

Macronin esikunnan mukaan keskustelut Taiwanista Xin kanssa olivat intensiiviset.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli Macronin mukana osan vierailua. Von der Leyen sanoi Politicon mukaan Xille, että voimankäyttö Taiwanissa ei ole hyväksyttävää.

Von der Leyen on jo aiemmin puhunut sen puolesta, että EU:n tulisi olla tiukempi Kiinan kanssa. Hänen mukaansa Kiinasta on tullut sisäisesti entistä sortavampi ja ulkoisesti entistä itsevarmempi.

Kiinan asevoimat aloitti sotaharjoituksensa lauantaina sen jälkeen, kun presidentti Macron oli päättänyt vierailunsa Kiinassa. Sotaharjoitukset päättyivät maanantaina.

Macron ja von der Leyen vetosivat vierailullaan Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin, jotta tämä auttaisi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan lopettamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat