Risto E. J. Penttilä: Ilman yhtä tapahtumaa Donald Trumpia "pidettäisiin ilmiselvänä seuraavana presidenttinä"

Risto E. J. Penttilä: Tämä on Donald Trumpin asema Yhdysvalloissa 4:38
Risto E. J. Penttilä: Tämä on Donald Trumpin asema Yhdysvalloissa.

Entisen presidentin Donald Trumpin asema republikaanipuolueessa on "yllättävän vahva", sanoo MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Uutisaamussa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitea on syyttänyt Trumpia siitä, ettei hän ollut suostunut pysäyttämään tai tuomitsemaan Capitol-kukkulalle tehtyä väkivaltaista hyökkäystä.

Presidentti Joe Bidenin mielestä Trumpilta puuttui rohkeutta toimia. Hän sanoi Trumpin seuranneen tapahtumia kolmen tunnin ajan yksityisen ruokasalinsa suojista.

Capitol-kukkulan tapahtumat ovat Trumpille ongelma, mutta eivät välttämättä presidenttimahdollisuuksia kaatava katastrofi. Capitol-kukkulan tapahtumissa Trumpin fanit muun muassa valtasivat Yhdysvaltain kongressin.

– Kun lukee arvioita, niin jos hän ei olisi tehnyt tammikuun 6. päivän tempausta, niin häntä pidettäisiin ilmiselvänä seuraavana presidenttinä. Republikaanit pitävät häntä enemmän hyötynä kuin haittana, Penttilä sanoo.

Demokraatit hallitsevat tällä hetkellä sekä Valkoista taloa, kongressia että senaattia. Välivaalien myötä tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Trump on ollut tukemassa esivaaleissa republikaanien ehdokkaita. Yli 80 prosenttia niistä, jotka ovat saaneet Trumpin tuen, ovat tulleet valituksi. Trump on ollut tukemassa ehdokkaita piirikunnan sheriffistä kuvernööriehdokkaisiin asti, Penttilä kertoo.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024. Trump ei ole vielä ilmoittautunut ehdolle, mutta hän on pitänyt vaalitilaisuuden kaltaisia tapahtumia jo pitkän aikaa.

Vaikka Trump on ollut gallupeissa suosittu valinta republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi, niin muitakin vaihtoehtoja on.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Yksi heistä on Floridan 43-vuotias kuvernööri Ron DeSantis, joka on ollut republikaanien mahdollisten presidenttiehdokkaiden suosiota mittaavissa gallupeissa kakkosena.

– Hän on selvästi sanonut, että harkitsee ehdokkuutta, Penttilä sanoo.

Florida on merkittävä vaa’ankieliosavaltio Yhdysvaltain vaalikartalla, joten sikälikin DeSantis olisi taktisesti oiva valinta.

Lue myös:

    Uusimmat