Risto E. J. Penttilä: Ei ole selviä säännöksiä siitä, että häviäjä ei myönnä hävinneensä – "Voidaan nähdä vielä perustuslaillinen kriisi"

Donald Trumpin aikakausi jää neljän vuoden mittaiseksi hänen hävittyään presidentinvaalit demokraattien vastaehdokkaalleen Joe Bidenille. Hänen jälkensä kahtiajakautuneeseen maahan ei kuitenkaan tule katoamaan, näkee MTV Uutisten vaaliasiantuntija Risto E. J. Penttilä.

Draama vaalien ja vallanvaihdon ympärillä ei tule myöskään loppumaan tähän.

– Tässä voidaan nähdä vielä perustuslaillinen kriisi ennen kuin päästään siihen, että 20. tammikuuta 2021 Biden on presidentti.

Kaikki keskeiset mediatalot julistivat tänään puoli seitsemän aikaan illalla Suomen aikaa Bidenin voittaneen ääntenlaskennan. Pian tämän jälkeen Trump julkisti lausunnon, jossa hän yhä kiisti tappionsa ja syytti Bidenin kiirehtineen valheellisesti esittäytymään vaalien voittajana.

Risto E. J. Penttilä ennakoi Trumpin reaktion ennen sen julkituloa.

– [Trump] jatkaa tätä taistelua, ja juristit ovat rakkikoirina kaikissa osavaltioissa, joissa voidaan löytää väärinkäytöksiä tai virheitä. Seuraava aikataulu on 14. joulukuuta, jolloin valitsijat kokoontuvat, ja heidän pitäisi silloin siunata tämä päätös.

Valitsijoiden lopullinen päätöskään ei välttämättä riitä.

– Olisi ennenaikaista sanoa nyt, että Trump toteaa hävinneensä, ja sitten kaikki on hyvin. Todennäköisempää on, että Trump jatkaa taistelua vaalivoitosta eri tavoin.

– Perustuslaissa ei ole selviä säännöksiä siitä, miten sellaisessa tilanteessa toimitaan, jossa häviäjä ei myönnä hävinneensä.

Lue myös:

    Uusimmat