Risto E. J. Penttilä Blinkenin vierailusta: "Suomen kansainvälinen asema on nyt vahvempi kuin pitkään, pitkään aikaan"

Risto E. J. Penttilä Blinkenin vierailusta: "Suomen kansainvälinen asema on nyt vahvempi kuin pitkään, pitkään aikaan" 3:28
Risto E. J. Penttilä Blinkenin vierailusta: "Suomen kansainvälinen asema on nyt vahvempi kuin pitkään, pitkään aikaan"

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi Seitsemän uutisissa, että Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin vierailu maahamme kertoo Suomen roolin muuttumisesta.

– Suomen kansainvälinen asema on nyt vahvempi kuin pitkään, pitkään aikaan. Toiseksi Suomen rooli on muuttunut. Aiemmin tänne tultiin tapaamaan muiden suurvaltojen päähenkilöitä, nyt tänne tullaan pitämään merkittävä linjapuhe, Risto E. J. Penttilä arvioi Antony Blinkenin Suomen-vierailun merkitystä.

– Kyllä tässä viesti on se, että Suomi on tärkeä osa Natoa, ja Suomen merkitys sekä tämän sodan aikana että varmasti myöskin sodan jälkeisessä Natossa tulee olemaan suuri, Penttilä lisää.

Suomen ja Yhdysvaltain ulkoministerit allekirjoittivat myös tänään julkilausuman maiden välisestä 6G-yhteistyöstä. Penttilä epäilee, ettei tällaista sopimusta olisi syntynyt, ellei Suomi olisi Naton jäsenmaa. 

– 6G on osa sekä Yhdysvaltain globaalia strategiaa että Naton näkemystä tulevaisuudesta. Se näkemys on se, että vapaalla maailmalla ja demokratioilla tulee olla luotettava teknologia ja luotettava 6G-verkko, ja sen voivat toimittaa suomalaiset ja ruotsalaiset, jolloin ei tarvitse tukeutua kiinalaiseen teknologiaan. 

– Tässä pelattiin nyt suurta globaalia peliä Kiinan ja Yhdysvaltain välillä, ja Suomi ja Ruotsi tulevat olemaan tärkeä osa sitä, Penttilä selittää.

Blinken: Venäjä on yksinäisempi kuin koskaan – katso koko puhe 36:36
Blinken: Venäjä on yksinäisempi kuin koskaan – katso koko puhe

Lue myös:

    Uusimmat