Risteilyaluksen kapteenin katse on suunnattu kaukaisuuteen

Komentosillalta avautuvat upeat näkymät. Hyvällä säällä silmien eteen levittäytyy kymmenien tuhansien neliökilometrien merialue. Vaikka näky on kapteenille ja perämiehille perin juurin tuttu, se on silti joka päivä erilainen.

Aluksen komentosillalla merikapteeni on huipulla. Kenenkään muun työpiste ei ole yhtä korkealla. Baltic Queenin komentosilta kohoaa 25 metriä meren pinnan yläpuolelle. Päällikkö on myös ainoa, jolla ei ole laivalla esimiestä. Toisaalta kaikki on viime kädessä hänen vastuullaan.

Viron toiseksi suurimmalta saarelta Hiidenmaalta kotoisin olevan Oolmetsin perheen isä Rein sekä pojat Rain ja Vardo ovat kaikki koulutukseltaan merikapteeneita. He rakastavat merta, ja siksi he kaikki seilaavat Itämerellä Tallinkin matkustajalaivoilla.

Kaikki perheen miehet merikapteeneita

Rein Oolmets aloitti merimiehen uransa 40 vuotta sitten Neuvostoliiton laivastossa rahtilaivoilla.

– Eiköhän ne saarella syntyneet pojat kaipaa aina merelle. Olin kuitenkin meidän perheen ensimmäinen merimies, Rein kertoo.

– Ensin merimieskouluun, sitten kolme vuotta matruusina rahtilaivoilla, kaksi vuotta kolmantena perämiehenä, kaksi vuotta toisena perämiehenä ja sen jälkeen yliperämiehenä. Kotoa joutui olemaan poissa yhtäjaksoisesti yhdeksän kuukautta, sitten sai olla kotona yhden tai kaksi kuukautta ja taas mentiin merelle.

Neuvostoaikana merimiehen ammatti oli unelma-ammatti, koska siinä oli mahdollisuus päästä ulkomaille ja nähdä maailmaa.

– Minulla ei kuitenkaan silloin ollut mitään toivoa päästä kapteeniksi, koska en ollut kommunistisen puolueen jäsen. Neuvostoliiton aikana laivoilla oli muuten aina mukana valvoja, joka ei ollut merimies, vaan kommunistisen puolueen "soturi", kertoo Rein.

Kun pojat syntyivät, isä halusi pois kaukoreiteiltä. Ainoa tapa saada töitä meriltä oli ottaa pesti Hiidenmaan ja mantereen välillä liikennöiviltä lautoilta. Niillä Rein vietti neljätoista vuotta. Kun Viro taas itsenäistyi vuonna 1991, saivat myös "vironmieliset" merimiehet uuden mahdollisuuden päästä mieleiseensä työhön.

Vuodesta 1994 alkaen Rein Oolmets on ollut kapteenina Tallinkin laivoilla. Kesällä 61 vuotta täyttävä Rein seilaa nyt ms Romantikan päällikkönä Riika–Tukholma-linjalla.

Yliperämiehellä kapteenin pätevyys

Perheen vanhempi poika Rain meni aluksi merimieskouluun opiskelemaan hydrografiaa. Myöhemmin hän suoritti kansipäällystön tutkinnon. Kuten nuorilla merimiehillä oli tapana, seilasi hänkin ensin kaukoreittejä. Sitten tarjoutui mahdollisuus päästä töihin Tukholman-reitillä seilaavalle Baltic Kristinalle. Rain opetteli Ruotsin kielen ja hankki luotsin pätevyyden.

– Merimiehen ammatista päätin vasta lukion jälkeen, kertoo Rain ja lisää, että ammatin lumo on sen monipuolisuudessa. Siinä yhdistyvät niin tekninen kuin taloudellinenkin osaaminen. Sen lisäksi saa tehdä töitä ihmisten kanssa.

Tällä hetkellä Rain työskentelee yliperämiehenä Tallinkin uusimmalla laivalla Baltic Queenilla. Edelleen samalla Tukholman-linjalla. Hänellä on kapteenin pätevyys, kuten perheen kaikilla miehillä. Rain harrastaa tekniikkaa ja hänellä on 2 tytärtä.

Vardo kaipasi takaisin Itämerelle

Perheen nuorempi poika Vardo valmistui Viron Meriakatemiasta vuonna 1999, minkä jälkeen hän työskenteli aluksi Estlines-varustamon laivoilla. Kaukoreitit veivät Vardon moniin seikkailuihin aina Etelä-Amerikkaan ja Karibialle asti.

Vardo muistelee kuinka Mississippissä lastattu puulasti syttyi palamaan laivan lähtiessä satamasta. Puolet lastista hävisi liekkeihin, mutta onneksi miehistö selvisi vammoitta. Myös valtamerien myrskyt olivat sellaisia, että niitä ei ole Itämerellä nähty.

Vardo ei viihtynyt pitkillä valtamerimatkoilla vaan kaipasi Itämerelle. Uuden pika-aluksen Superstarin myötä toive toteutui. Vardo oli mukana jo laivan ensimmäisellä koeajolla ja toimii edelleen aluksen yliperämiehenä.

Merimiehen vaimo on "ammatti"

Merimiehen vaimo on eräänlainen ammatti. Oolmetsin perheen äiti Lea on joutunut tulemaan toimeen puolet elämästään käytännössä yksin, niin lasten kasvattamisessa kuin myös suuren Hiidenmaan kodin kanssa.

– Äidillä ei ole ollut helppoa, huollettavana suuren perheen talous ja seuranaan vain koira, tunnustaa nuorempi poika Vardo.

Hän tietää, että kaikki naiset eivät siihen pysty.

Varaa oma Tallink-risteilysi puhelimitse puh. 0600 157 00 (0600-puhelut 1,74 €/vastattu puhelu + aina paikallisverkkomaksu/matkapuhelinmaksu) tai www.tallink.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja