Ripulia ja rajua oksentelua – tunnistatko nämä myrkkykasvit pihaltasi?

Inhottavia polttojälkiä ja vaarallisen myrkyllisiä marjoja. Tiedätkö jo, mistä kasveista on kyse? Varo näitä luonnossa ja puutarhassa.

Takaisin juurille -trendin ansiosta yhä useampi rehkii puutarhassa, pitää yllä omaa viljelyspalstaa tai etsii ruokaa omin käsin luonnon helmasta. Kuolemaan johtavat kasvimyrkytykset ovat nykyisin harvinaisia Suomessa, mutta kertaus ei ole näin kesän korvalla pahitteeksi.

– Nykyisin kasvitietämys on hyvää. Ihmiset osaavat olla varovaisia näissä asioissa, vahvistaa helpottunut Jyri UimonenPuutarhaliitosta.

Varo näitä!

Jättiputket eli ukonputket

– Saattaa aiheuttaa inhottavia iho-oireita. Jättiputken kasvineste reagoi auringonvaloon ja saattaa polttaa ihoa ja jättää jopa arpia, Uimonen kertaa.

Jättiläismäiset ukonputket ovat joidenkin mielestä kauniita puutarhan koristeita, mutta suurin ihmisistä taistelee päästäkseen niistä eroon. Valitettavasti ukonputki on sitkeä leviämään ja nostaa päänsä vuosittain.

Ukonputki ei kuitenkaan ole pelkkä pisteliäs hirviö, kasvin lehtiä, juuria ja hedelmiä on nimittäin käytetty terveyttäkin edistävästi esimerkiksi alentamaan verenpainetta, edistämään ruoansulatusta, hoitamaan epilepsiaa, ihottumia ja kuukautishäiriöitä. Harrastelijan kannattaa kuitenkin jättää kasvi omaan ylvääseen yksinäisyyteensä.

Näsiä eli riidenmarja

Näsiä on todella myrkyllinen kangasmetsistä löytyvä luonnonkasvi, jota käytetään myös puutarhoissa esimerkiksi koristepensaana.

– Näsiä on varmasti myrkkykasveista pahin, mutta se onneksi tunnetaan hyvin. Onneksi se on melko harvinainen puutarhoissa, vaikka näyttääkin hienolta kukkiessaan, Uimonen varoittelee.

Niin näsiän marja kuin varsikin ovat myrkyllisiä. Niiden maistelusta voi seurata esimerkiksi suun, kielin ja kurkun polttelua, pahoinvointia ja vatsaoireita, kuten ripulia.

Uimonen muistuttaa, että myös osa syötävistä kasveista, kuten raparperit, sisältää oksaalihappoja, jotka voivat aiheuttaa vatsareaktioita ylenpalttisesti syötynä ja nautittuna ilman maitotuotteiden neutralisoivaa vaikutusta.

– Mutta ne taitavat olla vähän tällaisia rajatapauksia, mies tuumaa.

Myös pinaatti, punajuuri ja ketunleipä sisältävät oksaalihappoja.

HUS:n Myrkytystietokeskuksen kasviluettelosta voit tutustua aakkostetusti tai haulla kasveihin ja selvittää, ovatko ne myrkyllisiä vai myrkyttömiä. Kasviluettelo löytyy täältä.

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat