Rippikouluikäiset ryöstivät 13-vuotiaan pojan Vantaalla – päätekijä tuomittiin yli vuoden ehdolliseen vankeuteen vain 15 euron takia

10:19
Nuorten väkivallan raaistumisesta ollaan oltu huolissaan jo jonkin aikaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kesäkuun alussa joukon poikia pienemmän pojan ryöstöstä. Yksi pojista syyllistyi törkeään ryöstöön, loput perusmuotoisen ryöstön avunantoon.

Rikos tapahtui vuoden 2017 marraskuussa. Kaikki pojista olivat syntyneet vuonna 2002.

Tapahtumat alkoivat, kun pojat saivat Vantaan Martinlaaksossa selville, että eräällä 13-vuotiaalla pojalla on rahaa. Tämä oli joko huomattu pojan nostettua rahaa tai pelattua pelikoneella.

Joukko lähti pojan kanssa samalla junalla Kivistöön, jossa nämä lähtivät seuraamaan poikaa odottaen sopivaa tilaisuutta. Tarkoituksena oli päätekijän mukaan hankkia ”helppoa rahaa”. Hän kuvaili tekoa hetken mielijohteeksi.

Kaverit pitivät uhria vainoharhaisena

Kohteeksi joutunut poika itsekin huomasi junassa, että neljä poikaa seurasi häntä.

– Hän oli kertonut havaitsemastaan seuraamisesta ystävälleen, joka oli sanonut hänen olevan vain vainoharhainen, tuomiossa kerrotaan.

He olivat odotelleet pojan olevan sopivan syrjäisessä paikassa hänen jäätyä puhelun takia kavereistaan jälkeen.

Päätekijä otti uhria kiinni rinnuksista yhdellä kädellä ja piti toisella kädellä puukkoa tämän kaulan lähistöllä. Samalla hän vaati uhrilta tämän rahoja, jotka uhri luovuttikin.

"Olin minä tavallaan siinä silleen messissä..."

Muut pojat seisoivat melkein rivissä päätekijän vieressä. Oikeuden mukaan nämä eivät tienneet ennakolta puukon käytöstä, mutta he eivät myöskään puuttuneet tekoon.

Yksi pojista kuvaili lähteneensä mukaan, koska hänellä ei ollut muutakaan tekemistä. Toinen kertoi syynä olleen hänen velkansa päätekijälle.

– No olin minä tavallaan siinä silleen messissä, mutta en minä sitä tehnyt, kolmas pojista kuvaili toimiaan poliisille esitutkinnassa.

Pojat lähtivät karkuun uhrin kavereiden huomattua tilanteen ja lähdettyä tekijöitä kohti.

Saaliksi tekijät saivat uhrilta noin 15 euroa.

Tuomio pikkurahan vuoksi

Veistä teossa käytellyt päätekijä sai oikeudessa 1 vuoden 4 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä.

Loput pojat tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä avunannoista ryöstöön 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja