Rinta rinnan syöpää vastaan

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa, lähes 4200 naista sairastuu siihen vuosittain. Liki 90 % sairastuneista selviää viiden vuoden tarkastelujaksolla.

Syöpäjärjestöt tarjoavat potilaille ja omaisille asiantuntevaa neuvontaa sekä vertaistukea, jotka auttavat monia naisia elämässä eteenpäin vakavan sairauden aikana ja sen jälkeen.

Roosa nauha -kampanja sai alkunsa Yhdysvalloissa 1990-luvun alkupuolella, mistä se levisi vähitellen myös muihin maihin. Nykyisin Roosa nauha -kampanjoita järjestetään ympäri maailmaa. Suomessa Roosa nauha -kampanjaa koordinoi Syöpäsäätiö. Varsinainen Roosa nauha -kampanjan keräyskuukausi on lokakuu.

Paluu arkeen ja unelmiin

Kampanjan teemana on tänä vuonna paluu arkeen ja unelmiin. Kampanja haluaa kiinnittää huomion siihen, että yhä useampi rintasyöpään sairastunut selviää ja elämä jatkuu.

Toipumisessa läheisten ja työyhteisön tuki on tärkeää ja tuohon vaiheeseen liittyy myös erityisiä haasteita, joiden vuoksi tutkimusta sekä potilaille ja omaisille suunnattua asiantuntevaa neuvontaa todella tarvitaan.

Pukeudu pinkkiin 23.10.

Pinkki Potti -keräystä vauhditetaan perjantaina 23.10. Tällöin vietetään Pukeudu Pinkkiin -päivää, jolloin niin yksityisiä henkilöitä kuin työ-, harrastus- ja ystäväporukoita kannustetaan lahjoittamaan ja pukeutumaan pinkkiin rohkaisuksi ja tueksi kaikille, joita rintasyöpä koskettaa.

Erityisesti päivällä kannustetaan yhteisöjä perustamaan oman Pinkki Potti -keräyspotin ja juhlistamaan yhteisen potin tuottoa vaikka pinkillä kahvihetkellä.

Kampanjaa voi tukea myös ostamalla erilaisia Roosa nauha -tuotteita, kuten esimerkiksi tällä sivulla olevat sateenvarjo ja tuoksukoru.

Omakohtaiset kokemukset herättivät halun osallistua

Kaksi nuorta naista kirjoittaa blogia naisten elämästä ja muodista. Kuinka Peppi ja Mimmi päätyivät mukaan Roosa nauha -kampanjaan, eihän syöpä ole nuorten juttu – vai onko sittenkin?

– Kirjoittaessamme blogia kahden nuoren naisen elämästä ja kannustaessamme kaikkia ihmisiä rakastamaan itseänsä juuri sellaisena kuin ovat, on meille myös erityisen tärkeää tuoda esiin vaikeita asioita, joita elämä kantaa mukanaan ja joita me olemme joutuneet kohtaamaan, More to love -blogistit kertovat.

Viime vuonna juuri näihin aikoihin Peppi sai tiedon rakkaan isoäitinsä sairastumisesta rintasyöpään ja siitä lähtien asia on ollutkin päivittäin mielessä.

– Pelko rakkaimman menetyksestä, pelko siitä, ettei toinen vanhana ihmisenä jaksa enempää, pelko raskaista operaatioista on elänyt mukana jo vuoden päivät. Nyt vihdoin uskaltaa jo hengähtää ja ajatella meidän selviävän tästä, vaikka tietoisuus sairauden uusiutumisvaarasta kytee takaraivossa. Rakkaan kädestä pitäminen tällaisessa tilanteessa on välillä todella raskasta, mutta siitä kädestä ei pidä taikka edes halua koskaan päästää myöskään irti.

– Me halusimme tehdä jotain tukeaksemme rintasyöpään sairastuneita. Halusimme osallistua jotenkin Roosa nauha -kampanjaan ja perustimme oman pinkin potin nimellä More to love. On suuri kunnia saada olla auttamassa näin tärkeässä asiassa.

(MTV3/Helmi)

Kuvat: Shutterstock, Roosa nauha

Lähde ja lisätietoa:Roosa nauha

Lue myös:

    Uusimmat