Mainos

Rikostoimituksen Sipilä: Kuulustelukidutus harjoituksessa on erittäin huolestuttava signaali

- Puolustusvoimien terrorismiharjoituksessa paljastunut kuulustelukidutus on äärimmäisen huolestuttava signaali. Nyt ei puhuta varusmiesten ”mopo karkaa käsistä” –tyyppisestä simputuksesta, vaan suomalaisen valiosotilaiden ajatusmaailmasta, MTV3:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kirjoittaa Elinkautinen-blogissaan.

Kyse on tapauksesta viime vuodelta, jossa kaikkiaan kahdeksan ammattisotilasta sai syytteen kovien kuulustelukeinojen käytöstä terrorismiharjoituksessa.

Sipilä kirjoittaa, että suomalaiset erikoisjoukot eivät tee maailmalla amerikkalaiskollegojen tyyliin ”Find, Fix, Finish” –tyyppisiä kovia operaatioita, joiden kohteena on terroristien tappaminen. Ikävä kyllä näyttää siltä, että suomalaiset ovat halunneet samaistua tähän maailmaan.

- Harjoituksen tapahtumat ovat hälyttäviä siksi, että ne kertovat suomalaisten erikoisjoukkojen joidenkin sotilaiden ajatusmaailmasta. Kuulusteluja tehtiin useassa ryhmässä, mutta kuitenkin kahdessa mentiin yli. Kuulustelijoita oli yhdessä ryhmässä kolme ja toisessa kaksi. Kukaan ei näissä sanonut, että ”hei, näin ei saa tehdä”. Miksi?

- Kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan paljon vakavammasta oireesta. Vaarallisesta ajatusmallista, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

- Näiden sotilaiden pitäisi olla suomalaista priimaa, parhaimmista parhaimpia. Valiosotilaita. Heitä koulutetaan jatkuvasti ja osaamisesta maksetaan palkkaa. Tapaus osoittaa, että koulutuksessa on menty pieleen pahasti.

Sipilä toteaa, että siviilissä poliisi peruuttaa kansalaisilta aselupia paljon pienemmistäkin jutuista. Hän ihmettelee myös miksi puolustusvoimat ja poliisi salasivat tutkinnan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.