Rikostoimittajan kommentti: Huumetuomioiden lieveneminen näkyy jo päätöksissä

Korkeimman oikeuden maaliskuinen ennakkopäätös huumetuomioiden lievenemisestä näkyy heti tuomioistuinten ratkaisussa, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Hyvä esimerkki löytyy Helsingin käräjäoikeuden 19. huhtikuuta antamasta päätöksestä.

Tulli pysäytti tammikuussa kaksi romanialaista miestä satamassa. Pakettiauton takapuskuriin oli piilotettu 52 400 kappaletta klonatsepaamia sisältävää kahden milligramman Rivotril-tablettia.

Suomessa vastaavaa tuotetta kutsutaan Rivatriliksi ja se on rauhoittava lääke, jota usein sekakäytetään alkoholin kanssa.

24- ja 22-vuotiaat romanialaismiehet kertoivat kuinka toinen heistä oli tullut 9. tammikuuta Helsinkiin kerjäämään ja myymään lehtiä. Parin päivän päästä hän oli kuitenkin lähtenyt täyteen renkaita lastatulla pakettiautolla takaisin Helsinkiin.

Romaniassa mies oli ollut yhteydessä tuttuunsa, joka lähti toiselle matkalle mukaan. Kolmas romanialainen oli luvannut maksaa matkat ja kertoi kuinka Helsingissä voisi ansaita kerjäämällä ja lehtikaupalla 100-120 euroa päivässä.

Matkalla oli yövytty Unkarissa ja Tallinnassa. Helsinkiin miehet tulivat laivalla 20. tammikuuta, jolloin tulli löysi huumetabletit.

Miehet sanoivat etteivät tiedä tableteista mitään.

Oikeus ei tyypilliseen tapaan tarinaa uskonut, vaan katsoi kaksikon tienneen huumeista. Heidät tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta.

Nyt päästään siihen vaiheeseen, jossa korkeimman oikeuden päätös tuntuu eli rangaistuksen mittaamiseen. Törkeän huumerikoksen minimituomio on vuosi vankeutta ja maksimi kymmenen vuotta.

Hovioikeuden vanhan, määriin perustuvan taulukoinnin perusteella tablettilasti olisi tuonut yli neljän vuoden vankeustuomiot.

Korkein oikeus totesi kuitenkin maaliskuussa, että rangaistusta ei voi perustaa vain määrään, vaan pitää myös katsoa rikollisen asemaa organisaatiossa. KKO totesi aika lailla suoraan sen, että huumeista on annettu liian kovia tuomioita.

Helsingin käräjäoikeus totta kai huomioi ennakkopäätöksen ja viittasi siihen. Kun romanialaiset olivat vain kuriireja, heidät tuomittiin neljän vuoden sijaan vankeuteen 2 vuodeksi 10 kuukaudeksi.

Eli alennusta tuli kolmanneksen verran.

Kun vangitut romanialaiset istuvat rangaistuksestaan puolikkaan, he vapautuvat vankilasta viisi kuukautta aiemmin eli tammikuun 2019 sijaan elokuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja