Mainos

Rikosprofessori: Sieppauslistan tehneen murhaajan tuomiosta ennakkotapaus

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen pitää Tallinnan paloittelumurhasta aiemmin tuomitun Markus Pönkän sieppausaikeiden puintia oikeudessa mielenkiintoisena ennakkotapauksena. 

Syyttäjän mukaan Pönkä suunnitteli jonkun varakkaan suomalaisen sieppausta viime talvena. Hänen hallustaan löytyi aseita, kommandopipo, nippusiteitä ja nimilista. 

Tolvanen odottaa oikeuden linjausta siitä, riittääkö tuomioon julkinen lista rikkaista ihmisistä jos sieppausaikeita ei kohdistettu tiettyyn henkilöön.

– Aika matala siinä on se kynnys loppujen lopuksi. Tunnusmerkistön mukaan se ei edellytä tarkkaan ottaen, että olisi tietty henkilö yksilöity. Siinä pitää olla vaan konkreettinen vaara vaan siitä, että joku henkilö todellakin otetaan panttivankiksi. Jos kyseseen tulevista kohteista on olemassa jo lista, niin kyllä se alkaa sitten jo täyttämään tunnusmerkistön, Tolvanen laskeskelee.

Tolvasen mukaan syytetyn raskas rikoshistoria ei saa vaikuttaa tuomioon, mutta tutkinnassa sillä on merkitystä.

– Syyttämisen kynnykseen tai tuomisemiseen se ei vaikuta mitään mutta tutkinnan suuntaamiseen se toki ollut omiaan vaikuttamaan. Esitutkintavaiheessa ihmisen taustalla on paljon suurempi merkitys kuin sitten myöhemmässä vaiheessa, ylipäätään ketä ruvetaan epäilemään rikoksesta, Tolvanen kertoo.

Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu tänään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.