Mainos

Rikosoikeuden professori: Nuorisosäätiö-juttu linjasi, miten vaalirahaa saa hankkia

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että Nuorisosäätiö-jutussa jaetut tuomiot ovat varsin kovia.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) tuomittiin Nuorisosäätiö-jutussa käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Entinen kansanedustaja ja RAY:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä sai jutun lahjusrikoshaarassa puolentoista vuoden ehdollisen tuomion.

Professori Tolvanen arvioi, että rangaistusten kovuus ei sinänsä ole yllättävä.

– Oli oletettavaakin, että jos syytteiden mukaiset tuomiot tulevat, niin kyllä rangaistukset vankeusasteikolta mitataan, sanoo Tolvanen.

Tolvasen mukaan jutun merkitys on suuri, sillä tuomioistuinlaitos linjaa sen, miten vaalirahaa saa hankkia ja säätiöiden rahaa käyttää ilman että syyllistyy rikoksiin. Tolvasen mukaan on ollut ilmiselvää, että raja siitä mikä on sallittua ja mikä kiellettyä on ollut melko hämärä.

Urheiluopistosäätiön jutusta Tolvanen sanoo, että summat ovat niin paljon pienempiä, että pienemmät tuomiot ovat ymmärrettäviä.

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan on äärimmäisen harvinaista, että istuva kansanedustaja saa vankeustuomion. Tolvanen sanoo, että jos vankeustuomio tulee lainvoimaiseksi, eduskunta voi joutua arvioimaan Kaikkosen asemaa.

Kauko Juhantalo erotettiin eduskunnasta vuonna 1993 hänen saatuaan ehdollisen vankeustuomion valtakunnanoikeudessa niin sanotussa koplausjutussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.