Riittävätkö uudet ruokatottumukset elämänmuutokseen?

Elämäntaparemontti terveelliseen suuntaan ei ole tunnetusti helppo. Asiantuntija kertoo, mitä muutos vaatii.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kohtaa työnsä kautta suomalaisten kirjon laidasta laitaan. Palssa tietää, että elämäntapamuutosta mielivän on ryhdyttävä pohtimaan asioita ruokalautastasoa syvemmältä.

Muutosvoima lähtee kunkin omista arvoista ja motivaatiosta. Mitkä ovat syyt, että teen tämän?

− Usein ongelmat ovat aika isoja. Taustalla on ehkä masennusta, erilaisia elämänkohtaloita. Koko ajatusmalli voi olla sellainen, ettei ihminen itse usko muutokseen. Siksi usein vähän turhaudunkin, Palssa myöntää.

Asiantuntija painottaa, ettei syömistä voi erottaa muusta elämästä. Joko elämässä täytyy tapahtua muutakin, tai sitten ruoka on se katalysaattori, jonka kautta muutokset heijastuvat laajemmalle. Ihmisen tulee ennen kaikkea löytää tasapaino.

− Usein luullaan, että homma on yksinkertainen, muutan vain ruokatottumuksia. Samalla kuitenkin muuttuu ajankäyttö, käyttäytyminen sosiaalisissa tilanteissa, ruokakaupassa, perheen sisällä. Nämä ovat myös lapsuudenperheeseen ja omiin arvoihin liittyvä asioita.

Jokainen voi onnistua

Palssa ei näe merkittäviä eroja miesten ja naisten välillä. Kun ihminen on valmis muutokseen, mielenkiintoisia keskusteluja syntyy sukupuolesta riippumatta.

Suomalainen jurona pidetty mies kirvoittaa Palssalta silti kehut.

− Meillä on hyvin tiedostavia miehiä. Miesten kanssa kun päästään tietylle tasolle, muutosvoima on ehkä vahvempi.

− En sanoisi, että kumpi sukupuoli toimii viisaammin, mutta asiantuntijat ovat kyllä useimmiten naisia. Me puhumme usein naisten kieltä. Miesten kieltä tarvitaan enemmän, Palssa sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat