Mainos

Riittääkö sade jo? Ensi viikolla mahdollisuus kuivempaan säähän

Suihkuvirtaus on kuljettanut Keski- ja Pohjois-Euroopan ylitse matalapaineita koko kesän. Sen reitti ei ole pahemmin muuttunut ja Suomessa onkin ollut epävakaista ja kuurosateista säätä.

Korkeapaineet ja kuuma ilma ovat jämähtäneet suihkuvirtauksen eteläpuolelle, eikä niitä ole päässyt lähes ollenkaan Suomeen tänä kesänä. Nyt MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela näkee enteitä poutaisemmista ajanjaksosta.

– Nyt suihkuvirtaus näyttäisi olevan heikkenemässä ja liikkumassa kohti pohjoista. Suomessa voi ensi viikolla olla mahdollisuus poutaisempiin jaksoihin. Ensi viikosta lähtien Suomeen voi ulottua tästä syystä etelästä lämpimämpää ja kuivempaa ilmaa. Helteidenkään mahdollisuus ei ole pois suljettu.

On aivan normaalia että suihkuvirtaus kuljettaa matalapaineita Suomen yli, sillä Suomessa vallitsee yleisesti länsivirtaus maapallon pyörimisestä johtuvan coriolis-ilmiön takia. Suihkuvirtauksen reitti on pysynyt pitkän aikaa lähes samankaltaisena, jonka takia matalapaineita on tullut yksi toisensa jälkeen, eikä pitkiä poutajaksoja ole Suomessa oikeastaan näkynyt.

Viime kesän hellejaksot poikkeuksellisia

Viime kesänä nautittiin toisaalta pitkistäkin hellejaksoista. Jokelan mukaan tämä johtui siitä, että suihkuvirtaus käyttäytyi erikoisesti.

– Se kulki normaalista poiketen pohjois-eteläsuuntaisesti. Virtaus kuljetti matalapaineet kaukaa Suomen pohjoispuolitse niin, että Suomi kuului suihkuvirtauksen eteläpuolelle ja kaakosta pääsi kulkeutumaan korkeapaineen tuomaa kuivaa ja helteistä ilmaa viikoiksi koko maahan, Jokela kertoo.

Viime kesänä matalapaineet jäivät Länsi-Eurooppaan ja huomattavasti lämpimämpää oli Pohjois- ja Itä-Euroopassa. Länsi sai osakseen suihkuvirtauksen mukana tulleen viileämmän ja sateisemman ilman.

– Yleensä suihkuvirtaus kuljettaa matalapaineita varsinkin syksyisin Suomen yli. Kesäisin matalapaineiden reitit ovat vaihtelevia. Yleisempää Suomessa on kesäisin juuri se, että välillä on sateisempaa ja välillä taas poutaista ja helteisiä jaksoja. Suomi kuuluu mantereisen ja merellisen ilmaston rajalle, joten Venäjältä pääsee ajoittain virtaamaan mantereista lämmintä ilmaa ja toisinaan taas Atlantilta kosteaa ja viileämpää, Jokela kuvailee.

Suihkuvirtaukset erottavat lämpimän ja kylmän

Suihkuvirtaukset ovat yläilmakehässä kulkevia kapeita virtauksia, missä ilmat puhaltavat hirmumyrskynopeudella 30–50 metriä sekunissa. Suihkuvirtaukset erottavat kylmemmän ja lämpimämmän ilmamassan toisistaan ja ne määräävät pitkälti matalapaineiden ja korkeapaineiden synnystä.

– Maanpinnalla suihkuvirtauksen lähistöllä muodostuu matalapaineita, joita virtaus sitten kuljettaa. Matalapaineen tehtävä on sekoittaa erilämpöisiä ilmamassoja keskenään, jonka seurauksena maahan tulee sateita. Kun se on sen tehnyt, matalapaine kuolee pois, selittää Jokela.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.