Mainos

Kylmää kyytiä – viimeksi yhtä vähän hellepäiviä 25 vuotta sitten

Hiki virtasi ja aurinko porotti vuoden 2010 kesällä. Suomessa mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätykset uusiksi heinäkuussa ja hellepäiviä riitti lähes jokaiselle päivälle.

Joensuun lentoasemalla Liperissä huhkittiin ennätyksellisessä 37,2 celsiusasteessa heinäkuun 29. päivä vuonna 2010.

Vielä viime vuonna lämpöä riitti. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan viime vuoden heinäkuussa eripuolilla Suomea oli hellepäiviä kokonaiset 23 kappaletta. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan viime kesänä hellepäiviä oli toukokuusta elokuuhun jopa 46 kappaletta.

Mutta tänä kesänä lämpötilat ovat siellä toisella suunnalla. Vettäkin on ripotellut ahkerasti. Nimittäin yhtä vähän hellepäiviä on ollut viimeksi 25 vuotta sitten.

– Vuonna 1987 hellepäiviä oli Suomessa 10 heinäkuun loppuun mennessä. Lisäksi vuonna 1998 on ollut kylmä kesä. Silloin koko kesänä, toukokuusta elokuuhun, oli vain 15 hellepäivää. Ne hellepäivät ajoittuvat kaikki tosin toukokuusta heinäkuuhun, MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Jokela kuitenkin muistuttaa, että hellepäiviä voi vielä tulla, koska heinäkuuta on jäljellä ja elokuussakin on nähty hellepäiviä aikaisempinakin vuosina.

– Jos sattuisi käymään niin, että heinäkuun aikana tulee vielä ainakin neljä hellepäivää, niin sittenhän on lämpimämpi kesä kuin 25 vuotta sitten. Melko epätodennäköiseltä tämä tosin vaikuttaa. Jos helteitä kuitenkin tulee ollaan vuoden 1998 kesähelteiden tasolla, Aleksi tarkentaa.

Tänä kesänä vain 11 hellepäivää

Hellepäivistä puhutaan Suomessa kun päivän ylin lämpötila on yli 25 celsiusastetta. Käytäntö on voimassa myös useassa Pohjoismaassa. Keski- ja Etelä-Euroopassa yleinen helleraja on 30 astetta.

– Hellepäiväksi lasketaan päivä, jolloin lämpötila nousee yli 25 asteen jossain päin Suomea. Hellepäivänä voi myös sataa, mutta usein hellepäivinä tulee korkeintaan sadekuuroja, Aleksi selventää.

Tänä kesänä tähän päivään mennessä on ollut 11 hellepäivää. Heinäkuussa keskimäärin tilastojen mukaan hellepäiviä on 16, elokuussakin vielä 10.

Tätä kesää on vaikea verrata viimeisen kahden vuoden hellekesiin. Aleksi Jokela toteaakin, että tilastoissa on kirimistä hellepäivien puolesta.

– Jos loppukesänä ei tule enää yhtään hellepäiviä, niin ollaan tosi jäljessä tilastoista. Mutta täytyy muistaa, että vaikka hellepäiviä on ollut vähän, niin kesän keskilämpötilat ovat olleet lähellä tavanomaista.

Katso oman alueesi sääennuste:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.