Riikka Purra SDP:n ehdottamasta sähkön hintakatosta: "Vaalipaniikki, sitä se on – ja hallitus taas natisee"

Hallitus aikoo puuttua sähköyhtiöiden ylisuuriin voittoihin 2:10
Katso myös: Hallitus aikoo puuttua sähköyhtiöiden ylisuuriin voittoihin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kommentoinut SDP:n ehdotusta sähkön hintakatosta. 

SDP ehdotti tänään, että kotitalouksille olisi laadittava kuluvalle talvelle sähkön hintakatto, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.

Purra kuittaa ehdotuksen vaalipaniikkina. 

– Sdp tuo ohi hallituskumppanien saliin ehdotuksen sähkön hintasäätelystä. Perussuomalaisten esittämänä vastaavat toimet ovat KUUKAUSIEN AJAN saaneet osakseen naureskelua, Putin-korttia ja populismisolvauksia. Sdp:n vaalipaniikki, sitä se on. Ja hallitus taas natisee, Purra kirjoittaa Twitterissä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan sanoo pitävänsä perusteltuna, että pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsuisi koolle hallitus–oppositio-rajan ylittävän keskustelun SDP:n ehdottamasta sähkön hintakatosta.

Saarikko kommentoi asiaa tänään eduskunnan täysistunnossa.

Saarikon mukaan sähkön hintakatto on miljardiluokan kysymys. Hänen mukaansa on iso kansallinen kysymys, jos hintakattoa päädytään valmistelemaan.

Saarikon mielestä esityksen mittakaava on sitä luokkaa, että asiasta on perusteltua käydä yhteistä keskustelua.

"Te olette todella myöhässä"

SDP:n ehdotus kaappasi salikeskustelun huomion.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus suomivat hallitusta siitä, että ne olivat esittäneet vastaavia toimia jo aiemmin.

– Arvoisat sosiaalidemokraatit, te olette vallassa tässä maassa. Toimikaa sen mukaisesti, jatkoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

SDP:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman perusteli uuden avauksen tarvetta Olkiluodon kolmosreaktorin kaupallisen tuotannon myöhästymisellä. Kokoomuksen Sari Multala vastasi, että Olkiluoto 3:n haasteet ovat olleet tiedossa koko syksyn.

– Nyt näyttää siltä, että hallitus reagoi vasta, kun kriisi on sylissä, Multala sanoi.

Istuntosalissa myös hallituspuolueiden edustajat olivat hämmentyneitä siitä, ettei SDP valmistellut esitystä yhdessä hallituksen kesken.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska sanoi, että SDP:n esitys pitää välittömästi laittaa valmisteluun ja käydä yhdessä läpi puolueiden kesken. Hän kuitenkin kertoi tottuneensa toimintaan, jossa pääministeripuolue kävi esityksensä läpi yhdessä hallituksen kanssa.

– Tämä on hyvin sekavaa ja rumaa. Tämä on täyttä sirkusta. Kansalaiset, jotka kotona miettivät laskujaan, eivät halua nähdä tällaista keskustelua, Ovaska sanoi.

Hintakattoja käytössä muualla

Demarien mukaan hintakaton aiheuttamat kustannukset valtiolle riippuisivat valitusta mallista, sähkön hintakehityksestä sekä siitä, miten muita keinoja otetaan käyttöön.

–  On käytettävä tehokkaimpia keinoja, joilla kotitalouksien hinnat saadaan laskettua ja joista aiheutuu pienin rasite julkiselle taloudelle. Mahdollinen mallissa käytettävä tuki tulisi rajata myös niin, että tuetun sähkön määrälle asetetaan kuukausittainen yläraja niin, että se huomioi tyypillisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen, SDP:n tiedotteessa sanotaan.

Puolueen mukaan mallia toteutetuista hintakatoista voisi ottaa esimerkiksi Norjasta, Saksasta, Ranskasta tai Virosta.

SDP:n eduskuntaryhmä esittää, että työ- ja elinkeinoministeriö aloittaisi heti valmistelun ja toisi ehdotukset väliaikaisesta sähkön hintakatosta mahdollisimman nopeasti hallituksen päätettäväksi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 14.12. klo 13.03.

Lue myös:

    Uusimmat