Riikka Pulkkinen: Miksi itsensä voi tuntea usein kotonaankin muukalaiseksi?

Kirjapiirin tiistain 25. syyskuuta jaksossa Pauli Aalto-Setälä haastattelee Riikka Pulkkista, jonka uusin teos Vieras on juuri julkaistu. Kirjailija Petri Tamminen kertoo Paula Noroselle teoksestaan Rikosromaani.

Pauli Aalto-Setälän vieraana 25. syyskuuta nähtävässä Kirjapiirissä on kansainvälisen läpimurron tehnyt kirjailija Riikka Pulkkinen, jonka uusin teos Vieras käsittelee vierautta, uskontoa ja ruumiillisuutta kaikin aistein.

– Luulen, että kirjoitan siksi, että se on minulle silkkaa leikkiä. Jossain vaiheessa siitä tulee puhdasta etiikkaa. Jokainen romaani on omanlaisensa kirjoittaa. Tämän romaani kirjoitusprosessia leimasi se, että sitä oli riemukasta tehdä, mutta aika kauheaa editoida. Vaikka kirjan teema on synkkä ja musta, sitä oli myös puhdistavaa tehdä, Pulkkinen kertoo.

Pulkkinen kuvailee, kuinka syntyessämme koko maailma on meille uusi ja vieras.

– Ajattelemme, että olemme kaikki lähtökohtaisesti yhtä vieraita. Minusta tuntuu, että minun piti jollain lailla tässä romaanissa käsitellä tätä teemaa: miksi niin usein tuntuu siltä, että kotonaankin tuntee muukalaisuuden tunteita, Pulkkinen pohtii.

Paula Noronen haastattelee Petri Tammista, jonka Rikosromaanissa Malmin musertaja, Hämeenlinnan häpäisijä Hermann Ångström on iskenyt jälleen.

– Dekkarissa ei ole enää kysymys siitä kuka murhasi – nykydekkari oikeastaan kysyy myös, miksi rikos tapahtuu. Niissä on nykyään yhteiskunnallinen taso. Tässä kysytään paremminkin miten tästä selvitään; tai voisiko sanoa niin juhlavasti, että miltä tuntuu elää? Olen miettinyt, onko dekkarin suosion kasvu yhteydessä siihen, että rikosten medianäkyvyys on kasvanut? Yksi rikoksista on paremminkin juuri tämä rikoksilla tai ongelmilla mässäily, Tamminen sanoo.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.


AVA

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat