Mainos

Ries: Suomen asema voi vaikeutua Naton ulkopuolella

Suomen asema Naton ulkopuolella voi käydä tukalaksi, mikäli EU tiivistää turvallisuuspoliittista yhteistyötään ja lännen ja Venäjän välinen suhde huononee, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Thomas Ries.

Nato

Ries esitteli tänään selvitystään Suomen ja Naton suhteesta. Hän totesi, ettei ole mahdollista antaa yksiselitteistä vastausta kysymykseen, kannattaako Suomen liittyä Natoon vai ei - liian paljon on vielä selvittämättä.

-Nato ei ole itsessään hyvä tai paha, vaan työväline. En voi antaa lopullista vastausta, mutta kallistun Nato-jäsenyyden kannalle, Ries sanoi. Suomen nykyistä Nato-politiikkaa Ries luonnehti "kolmannen tien" politiikaksi, jossa haetaan tiivistä yhteistyötä ilman jäsenyyttä. Se on hänen mukaansa hyvä ratkaisu, ainakin niin kauan kuin maailmantilanne on suhteellisen rauhallinen.

-Suomi on poliittisesti osa EU:ta missä hyvänsä konfliktissa Venäjän kanssa. Samalla Suomi kuitenkin jää lännen turvallisuustakuiden ja lännen pelotteiden ulkopuolelle. Siinä tapauksessa Suomi joutuu turvattomaan ja mahdollisesti vaaralliseen tilanteeseen, Ries arvioi.

Ries

EU:n suunnitelmat kehittää kriisinhallinta- ja rauhanturvakykyään merkitsevät Naton ja unionin lähentymistä, sillä EU-mailla ei ole voimavaroja toimia ilman Naton apua. Kehitys voi johtaa siihen, että unionin yksitoista Nato-jäsentä tekevät päätöksiä sisäpiirinä keskenään, Ries totesi.
(MTV3-STT)

Merja Sundström haastatteli Thomas Riesiä ja maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen eversti ja johtaja Heikki Hultia. Kuuntele Seitsemän uutisten juttu (1:59)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.