Mainos

Rice yritti elvyttää Lähi-idän rauhanprosessia

Yhdysvallat ajaa Lähi-idän rauhansopimusta edelleen voimakkaasti eteenpäin, mutta ponnisteluista huolimatta prosessi näyttää horjuvan. Palestiinalaisten ja Israelin neuvottelut keskeytyivät viikonloppuna Israelin Gazan-hyökkäyksen takia.

Ulkoministeri Condoleezza Rice vieraili tänään Ramallahissa suostuttelemassa palestiinalaisia palaamaan neuvottelupöytään, mutta ei saanut presidentti Mahmud Abbasilta selväsanaista myöntymistä tai tarkkaa päivämäärää.

Abbas vakuutti olevansa edelleen vahvasti sitoutunut neuvotteluihin, mutta kritisoi voimakkaasti Israelia Gazan saarrosta ja vaati palestiinalaisalueille aselepoa.

- Gazaa kuristava saarto on sabotoinut neuvotteluja, hän syytti.

Rice oli kaikesta huolimatta toiveikas ja sanoi yhä uskovansa siihen, että rauhansopimus saadaan aikaan vielä kuluvan vuoden aikana.

Gazan valtaus Yhdysvaltain syytä?

Lisää epäluuloja herätti tänään ilmestynyt Vanity Fair -lehden artikkeli. Siinä väitetään Yhdysvaltain johdolla - Rice mukaanlukien - olleen salainen suunnitelma palestiinalaisjärjestö Hamasin syöksemiseksi vallasta palestiinalaisalueilla. Se oli luotu pian sen jälkeen, kun Hamas oli vuonna 2006 ottanut vaalivoiton.

Vanity Fairin mukaan ideana oli aseistaa Fatah-johtoisia joukkoja hoitamaan likainen työ, mutta suunnitelma epäonnistui pahasti: Fatahin taistelijat vain provosoivat Hamasin valtaamaan koko Gazan kesällä 2007.

Rice ei halunnut kommentoida lehden artikkelia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.