Mainos

Rice etsi arabimaiden tukea Lähi-idän rauhanponnisteluille

USA vaatii palestiinalaisten uutta Hamasin ja Fatahin yhteishallitusta tunnustamaan Israelin. Hamas on torpedoinut vaatimukset heti tuoreeltaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on tänään hakenut arabimaiden hyväksyntää maansa pyrkimyksille elvyttää Lähi-idän rauhanprosessia. Fatahin ja ääri-islamilaisen Hamasin sopimus palestiinalaisten yhteishallituksesta on tuonut omat vaikeutensa rauhanneuvottelujen tielle.

Rice tapasi lyhyesti Jordanian kuninkaan Abdullahin, joka toivoi Yhdysvalloilta aiempaa voimakkaampaa puuttumista rauhanprosessiin. Abdullahin toiveena oli, että neuvottelut kahden valtion mallista saataisiin taas nopeasti käyntiin.

Ricen oli määrä tavata myös turvallisuuspäälliköitä Saudi-Arabiasta, Arabiemiraateista, Egyptistä ja Jordaniasta ja puhua heidän kanssaan Hamasin ja Fatahin yhteishallituksesta.

- Toivon, että myös arabimaat ymmärtävät, että heillä on roolinsa tässä, Rice kertoi toimittajille.

Yhdysvallat vaatii palestiinalaisten uutta Hamasin ja Fatahin yhteishallitusta tunnustamaan Israelin ja luopumaan väkivallasta. Hamas ei ole suostunut ehtoihin.

Eilinen kokous pettymys

Eilistä kokousta Ricen, Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin pidettiin laajalti pettymyksenä, joka ei vienyt tilannetta eteenpäin.

- Rice yksinkertaisesti toisti amerikkalaisten kannan, egyptiläinen al-Ahram-lehti kirjoitti samaan tyyliin kuin monet muutkin alueen lehdet.

Abbasin mukaan tapaaminen oli vaikea ja jännittynyt, mutta ei kuitenkaan epäonnistunut.

Abbas lähti tänään kierrokselle eurooppalaisiin pääkaupunkeihin Lontooseen, Pariisiin ja Berliiniin. Hänen tavoitteenaan on suostutella tärkeät liittolaiset antamaan yhteishallitukselle mahdollisuuden.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.