Republikaanit saattavat vielä joutua katumaan Trumpia – "Mikä hetken tuntuu voitolta, saattaa myöhemmin näyttäytyä tappiona"

10:16
Katso ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Donald Trumpin valinta presidenttiehdokkaaksi edellisissä vaaleissa saattoi olla iso virhe, joka voi koitua lopulta republikaanipuolueen tappioksi.

Näin arvioi ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Uutisextra-ohjelmassa. Aaltolan mukaan moni perinteinen, konservatiivinen republikaani kääntyy nyt maltillisemman Bidenin kannattajaksi.

Joe Biden näyttää tämän hetken ennusteissa vahvasti vaalien ennakkosuosikilta. Bidenin ja Trumpin välinen gallup-ero on tällä hetkellä reilut kahdeksan prosenttiyksikköä. Ero on viime päivinä kaventunut yli kymmenestä prosenttiyksiköstä.

Vielä Biden ei voi huokaista helpotuksesta, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Uutisextra-ohjelmassa.

–Kyllä se ennustaminen on vaikeaa, vaalipäivän aamuun mennään. Silloin katsotaan vielä sitä, kuka lähtee liikkeelle. Sääkin vaikuttaa asioihin, samoin se, millainen tautitilanne on eri puolilla Yhdysvaltoja.

Silti ero on suhteellisen suuri.

Bidenin etumatkaa tukee myös poikkeuksellisen suuri äänestysaktiivisuus. Alustavien arvioiden ja ennakkoäänien perusteella äänestysvilkkaus voi nousta korkeimmaksi liki vuosisataan.

– Nyt on etiäisiä siitä, että yhdysvaltalaiset tulevat äänestämään ennätysmäisen vilkkaasti ja se tukee demokraatteja, Aaltola myöntää.

Jos Trump häviää, republikaaneilla on peiliin katsomisen paikka

Jos Bidenin etumatka pitää vaalipäivän yli, republikaanipuolue saattaa joutua vakavan itsetutkiskelun äärelle.

Perusteiltaan konservatiivinen puolue saattaa pitkällä tähtäimellä joutua vielä katumaan sitä, että reilut neljä vuotta sitten otti radikaalin, oikeistopopulistisen Donald Trumpin presidenttiehdokkaakseen, Aaltola pohtii.

Donald Trump on jakanut republikaanipuoluetta kahteen leiriin.

– Voiko käydä niin että Joe Biden joka on itse asiassa keskitien kulkija ja melko konservatiivinen nyky-Yhdysvalloissa, hän saattaa napata aika paljonkin maltillisten republikaanien suosiota – kuten nyt näyttää että on käymässä, Aaltola kysyy.

– Se mikä hetken tuntuu voitolta, saattaa näyttäytyä tappiolta pidemmässä juoksussa, ja sen takia on hyvin tärkeää, että puolueet miettivät hyvin strategisesti ketä äänestäjäkuntaa he lähtevät hakemaan, Aaltola lisää.

Republikaanien kriisi voikin olla syvempi kuin yksittäinen vaalitulos. Puolueen keskelle on avautunut leveä kuilu: Yhtäällä maltilliset oikeistokonservatiivit, toisaalla radikaali ja kansallishenkinen trumpilaisuus.  

– Konservatiivi ja Trump ovat hyvin eri asioita. Jos Trump häviää, konservatiivipuolue joka meni Trumpin taakse, joutuu sitten etsimään sieluaan: Mistä sitten löytyy se amerikkalainen konservatismi? Aaltola pohtii.

Trump itse sen sijaan on hyötynyt.

– Hän on toiminut taktisesti aivan oikein mutta hyödyttääkö se republikaaneja? En usko.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja