Republikaanit ja demokraatit ilmiriidoissa – koronaviruksen talousvaikutuksiin kaavailtu biljoonaluokan tukipaketti kaatui senaatin äänestyksessä

Yhdysvalloissa koronaviruksen talousvaikutuksia lieventämään kaavailtu jopa kahden biljoonan dollarin apupaketti on kaatunut senaatin äänestyksessä.

Esitys kaatui senaatin demokraattien vastustukseen, sillä yksikään demokraattisenaattoreista ei äänestänyt esityksen puolesta.

Republikaanien riveistä puuttui viisi senaattoria, jotka eivät päässeet osallistumaan äänestykseen koronaviruskaranteenien vuoksi.

Ehdotettu tukipaketti on mittakaavaltaan omaa luokkaansa. Biljoona on tuhat miljardia. Tukipaketin läpimeno vaatii vähintään 60 senaattorin tuen, eli käytännössä tuen molempien suurten puolueiden senaattoreilta. Esitys kaatui tasaisin äänin 47–47.

Senaatin demokraattien mukaan nykyinen esitys ei tee tarpeeksi auttaakseen koronakriisistä kärsiviä amerikkalaisia.

Apupaketin sisällöstä neuvotellaan yhä, ja tänään välivaiheen äänestyksessä ollut paketti oli vielä keskeneräinen, kertoo CNN. Paketin tarkoituksena on tukea muun muassa yrityksiä, perheitä ja sairaaloita.

"Meillä ei ole aikaa leikkiä"

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell suomi demokraatteja ankarin sanankääntein äänestystuloksen jälkeen.

– On absurdi ajatus, että meillä olisi aikaa leikkiä Amerikan kansantaloudella ja Amerikan kansalla. Meidän on annettava kansalle viesti, että saamme tämän homman hoidettua, McConnell sanoi.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer arvosteli esitystä siitä, ettei se suojele tarpeeksi riuskoin ottein työntekijöitä, joista miljoonat ovat vaarassa menettää työpaikkansa. Schumerin mukaan nyt äänestetty esitys keskittyy suuryritysten auttamiseen ja laiminlyö työntekijät. Hän kuitenkin viesti, että neuvotteluja ollaan valmiita jatkamaan.

– Lisäajan kanssa uskon, että voimme saavuttaa pisteen, jossa esitys on tarpeeksi lähellä sitä, mitä kansakunta tarvitsee. Emme kuitenkaan ole siinä pisteessä vielä, Schumer sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja