Remonttimestari Jorma Piisinen neuvoo: Näin teet kesämökille kuntotestin

Keväällä kunnostetaan kesämökit talven jäljiltä käyttövalmiiksi kesälomia varten. Remonttimestari Jorma Piisinen neuvoo mistä tunnistaa mökin talvivauriot ja kuinka ne korjataan.

Ota siis talteen remonttimestarin neuvot kesämökin kunnon tarkastamiseen!

Kiinnitä huomiota näihin asioihin

Piisinen neuvoo tarkastamaan mökin kunnon heti keväällä, sillä pakkanen saattaa usein tehdä tuhojaan pitkän talven aikana useaksi kuukausiksi hylätyissä kesämökeissä.

– Kannattaa tarkistaa mökistä ainakin routavauriot, tulisijojen, katon ja sadevesikourujen kunto sekä katsoa ovatko vesijohdot ehjät mahdollisen jäätymisen takia. Tämä tietenkin, mikäli mökissä vesijohtoja on. Yleensähän ne tyhjennetään syksyllä, jos mökki jää kylmilleen. Lisäksi kannattaa tarkkailla ilman laatua mökissä, Piisinen kertoo.

Mikäli mökin juomavesi otetaan kaivosta, ei olisi pahitteeksi tarkastuttaa myöskään veden juomakelpoisuutta, ennen kuin sitä aletaan käyttämään. Tällä saatetaan välttyä aina niin ikävältä vatsataudilta. Tarkasta myös mökkisi ulkoverhouksen maalipinnan kunto. Kevät on parasta aikaa huoltomaalaukselle.

Tarkasta tulisijat ja katto

Tulisijoissa Piisinen kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, ovatko hormit talven jäljiltä ehjinä, ja ettei routa ole heilutellut piippua ja tulisijaa, tai pakkanen rapauttanut piipun yläpäätä. Piisinen muistuttaa myös, että tulisijojen lämmitys olisi aloitettava varovaisesti pikku hiljaa, ensin pienellä teholla ja vain vähän aikaa kerrallaan. Pellit kannattaa jättää auki, että paikat pääsevät kuivumaan. Seuraavana päivänä voi lämmitystehoa jo hieman nostaa.

– Kyse on periaatteessa samanlaisesta toimenpiteestä, kun tulisija otettaisiin ensimmäistä kertaa käyttöön. Mikäli tulisijan ja hormin rakenteet ovat pahasti kostuneet, tai peräti kastuneet, saattaa uuni jopa räjähtää kun siellä oleva vesi höyrystyy ja laajenee dramaattisesti, Piisinen selittää.

Toinen tärkeä asia tarkistaa on Piisisen mukaan katon kunto, sillä talvimyrskyjen ansiosta katolle on saattanut pudota oksia, jotka ovat voineet aiheuttaa kattoon reikiä. Myös sadevesikourut tulisi keväisin tarkastaa ja puhdistaa. Jos lumi ja jää on pudottanut kourut maahan, on ne asennettava takaisin paikoilleen, tai pahimmillaan jopa uusittava kokonaan. Piisinen muistuttaa huolehtimaan myös kattovesien poisjohtamisesta mökin vierustalta, kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi.

Haistele kosteusvaurioita

Piisinen mainitsee mökin kannalta vaarallisimmiksi tekijöiksi talven aikana myrskyjen, pakkasen ja veden tekemät vauriot mökeissä. Talven jäljiltä mökkiin tulevan kannattaisi myös haistella heti mökin sisäilmaa mahdollisten kosteusvaurioiden varalta. Mikäli sisäilma mökissä ei käytön myötäkään kuivu eikä raikastu, saattaa olla aiheellista epäillä homevauriota.

– Jos mökissä ei haise voimakkaasti maakellarimaisen tunkkaiselle, eli homeelle, eikä siellä ole poikkeuksellisen kosteaa, ei kosteusvaurioita kuitenkaan ole syytä pelätä, Piisinen muistuttaa.

Tämä on mökkien yleisin ongelma

Yleisimmäksi ongelmaksi Piisinen mainitsee talven tekemien vaurioiden sijaan mökkien huonon kohtelun ja siivottomuuden.Mökissä tulisikin heti keväällä suorittaa kunnollinen siivous, jolloin huomaa helpommin myös esimerkiksi mahdolliset talven aikana tapahtuneet tuholaisvauriot. Piisinen kehottaa kruunaamaan siivouksen huolellisella petivaatteiden pesulla ja tuuletuksella.

– Pitäkää ihmiset mökkinne siisteinä! Ja muistakaa, että jos jotain ongelmia mökissä ilmeneekin, niin puuttukaa niihin välittömästi, älkääkä antako vaurioiden edetä pidemmälle. Oikealla käytöllä ja hoidolla siitä selvitään. Kesämökin huoltaminen on aina edullisempaa, kuin korjaaminen, Piisinen lopettaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat