Remontti rivitalossa: lattialämmitys pesuhuoneeseen

Pesuhuone sijaitsee rivitaloasunnon toisessa kerroksessa, kantavan puurakenteisen välipohjapalkiston päällä. Palkkien päälle on tehty puukiiloja käyttämällä kallistukset joiden päällä on vaneri. Vaneri on ollut alunperin pinnoitettu muovimatolla, mutta nyt se on poistettu ja tilalle asennettu 15 mm paksuinen "lattialapikas", lattiakipsilevy joka on ruuvattu kiinni alustaan.

Kun lattialämmitystä asennetaan, imuroidaan ensimmäiseksi lattiakipsilevy puhtaaksi ja näin puhdistettuun levyyn vedetään praimeri. Sen tarkoituksena on parantaa myöhemmin valettavan lattialämmitystasoitteen tarttuvuutta. Sen jälkeen sähkömies asentaa saneerauslattialämmityskaapelin vikavirtasuojan taakse. Kaapelin metriteho on kymmenen wattia ja se kiinnitetään praimeroituun kipsilevyyn kuumaliimalla noin 10 cm välein. Asentaminen on ammattimiehen työtä, jota ei saa tehdä omatoimisesti!

Ennen lattialämmitystasoitevalua naitetaan lattianrajaan seinille, levyjä vasten 3-5 mm vahvuinen irrotuskaista. Pieneen tilaan riittää 3mm, isompaan saisi olla 5 mm. Kaistan tarkoitus on toisaalta estää valuvaiheessa kipsilevyn kastuminen seinässä, toisaalta antaa tilaa tasoitelaatan lämpölaajenemiselle.

Tasoitemassa sekoitetaan hyvin vispilällä, annetaan seistä viitisen minuutti ja sekoitetaan sitten uudelleen, minkä jälkeen työaikaa on noin puolisen tuntia. Tasoitteesta pystytään tekemään 3 - 50 mm paksuisia valuja. Valmistaja suosittelee, että sitä kuitenkin tulisi kaapelin päälle minimissään noin 5 mm. Mitä paksumpi laatta on, sitä tasaisemmin lämpö leviää laattaan.

Tasoite kaadetaan ämpäristä kipsilevyn - ja lämmityskaapelin - päälle ja tasoitellaan sopivasti liipillä. Pinta oikeaa itsestään. Tässä on kuitenkin aivan erityisen tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita oikeaksi sekoitussuhteeksi, etenkin jos lattioissa on kaatoa. Liian notkea seos valuu helposti kaivon kohdalle, eikä oikeaa kaatoa synny. Jos kaatoja täytyy korjailla, ne voidaan muotoilla levittämällä ensimmäisen kerroksen kuivuttua uusi praimeri ja valamalla sen päälle toinen kerros.

Kun tasoite on kuivunut, irrotuskaistale leikataan pois ylijäävältä osaltaan ja täytetään rako elastisella massalla. Sen jälkeen lattia onkin valmis vedeneristystä varten. Sen voi tehdä itseään eniten miellyttävillä tuotteilla, mutta kannattaa muistaa, että vedeneristyssertifikaatti on voimassa ainoastaan silloin, kun käytetään saman - VTT:n sertifioiman - tuoteperheen aineita alusta loppuun.

(JKA 12.2.2006)

Lue myös:

    Uusimmat