Remontti-Reiska nikkaroi sängylle päädyn

Tällä kertaa sängynpääty tehdäänkin vähän järeämmästä tavarasta. Runkoon käytetään 51 mm:n kertopuuta kahden eri levyisenä: varsinaiseen runkoon 150 mm ja päädyn keskiosaan tuleva säilytyslokero pari senttiä leveämmästä. Näin lokeron reuna tulee mukavasti saman verran ulommas ympäröivästä sormipaneelista.

Päädyn hyvän ulkonäön jippo on siinä, että siihen käytetään kolmea eri puutavaraa: kertopuun lisäksi tervaleppä-sormipaneelia ja lokero takaseinään vaneria.

Kertopuu sopii runkomateriaaliksi hyvin, sillä se on mittatarkkaa ja jämäkkää. Ja ennen kaikkea – se ei kieroile ajankaan saatossa, kuten erityisesti kuusipuulle saattaa lämpimissä tiloissa käydä.

Työ alkaa tavalliseen tapaan mittaamisella ja sahaamisella. Kun kertopuut on pätkitty sopivan mittaisiksi, kantit ja nurkat käydään läpi hiekkapaperilla - sopiva karkeus on vaikkapa 100 -120, ettei niihin jää tikkuja haittaamaan työtä tai pahimmassa tapauksessa valmiiseen päätyyn, josta ne sitten löytäisivät tiensä peittoihin tai nukkujan poskeen.

Kokoaminen tapahtuu liiman ja ruuvien avulla. Kiinnitettävään kappaleeseen porataan ruuveille reiät, jotka senkataan paksummalla terällä puuruuvin uppokantaa varten.

Ensin kasataan runko valmiiksi. Kehikon suorakulmaisuus tarkastetaan ristiinmittaamalla ja varmistetaan siten, että takapuolelle kiinnitetään tilapäisiksi jäykisteiksi apurimat. Kehikon puoleenväliin kiinnitetään apupuu, jonka päälle tullaan myöhemmin kiinnittämään lokero.

Sormipaneelin kiinnittämistä varten kehikon ylä- ja alapuuhun kiinnitetään kapeat rimat sopivalle etäisyydelle kehikon etureunasta.

Säilytyslokero

Säilytyslokeron sivukappaleisiin ajetaan taustavanerin kiinnittämistä varten sirkkelillä urat, jotta vaneri uppoaa hiukan ja sen takapinta tulee täsmälleen samaan tasoon rungon takapinnan kanssa.

Runkokappaleet kiinnitetään toisiinsa liimalla ja ruuveilla; samoin vaneri kehikkoon. Kannattaa kuitenkin ensin kiinnittää sivut toisiinsa vaikkapa viimeistelynaulaimella heftaamalla, sillä myös lokeron suorakulmaisuus on tutkittava tarkasti ristimittauksella. Vasta sen jälkeen kiinnitetään taustavaneri ja osat toisiinsa tukevasti.

Ennen kuin lokerikko kiinnitetään paikalleen päätykehikkoon, myös siihen kiinnitetään rimat sormipaneelin kiinnitystä varten. Riman oikeaa paikkaa määritettäessä on muistettava, että lokeron etureuna on pari senttiä ulompana kuin kehikon!

Nyt on oikea aika tehdä pintakäsittely, mikäli eri puulajit käsitellään eri aineilla. Käsittelyn kuivuttua tehdään koeladonta: olennaista on se, että ladonta on symmetrinen molemmista reunoista ja lokeron reunoilla.

Levitetään liimaa apurimojen päälle ja kiinnitetään paneeli viimeistelynaulaimella, yhdellä naulalla paikalleen siksi aikaa, että liima kuivahtaa. Lopullinen kiinnittyminen siis tapahtuu liiman avulla; naulaaminen on ainoastaan konsti pitää työmaa kasassa. Naula ammutaan aina naarasponttiin, jotta se jää piiloon.

Paneelia kiinnitetään vuoron perään lokeron ylä- ja alapuolelle. Nyt on mitattava jatkuvasti hyvin tarkasti, että etenemä pysyy samanlaisena lokeron molemmin puolin. Muuten saattaa edessä olla hyvin epämiellyttävä yllätys, kun päästään lokeron toiseen reunaan ja joudutaankin toteamaan, että ensimmäinen sen jälkeen tuleva paneelirivi, joka siis nyt yltää koko päädyn korkeudelta alhaalta ylös, ei satukaan paikalleen pantuun paneeliin lokeron toiselta puolen. Tämän takia koeladonta on niin tärkeä!

Kaksi tai kolme viimeistä paneelia jätetään naulaamatta. Paneloinnin loppupäätä on voitava nostaa hiukan alustastaan, jotta viimeinenkin paneeli saadaan uppoamaan siististi paikalleen.

(JKA 16.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat