Mainos

Reijon parkkikiekko toimi 15 vuotta – ja sitten tapahtui jotain omituista

Hyvinkääläinen Reijo Seppä pysäköi autonsa Riihimäen rautatieasemalle saattaakseen vaimonsa bussiin. Pysäköintikiekonkin hän jätti oikeaoppisesti kojelaudalle – kuten on tehnyt aina ennenkin.

Autolle palattaessa hämmästys oli kuitenkin suuri.

– Olin autolta pois maksimissaan 20 minuuttia, kun vein vaimon matkalaukun bussille. Kun tulin takaisin, tuulilasissa oli sakkolappu, Seppä kertaa tapahtumia.

Kun kokeneeksi autoilijaksi tunnustautuva Seppä katsoi sakkolappuaan, hämmästys kasvoi entisestään.

– Luin siinä auton vierellä sitä sakkolappua. Siihen oli painettu, että ”ei lainvoimainen pysäköintikiekko”. Kyllähän kummastusta herätti.

Näin laissa pysäköintikiekosta säädetään:

Pysäköintikiekossa on oltava etukansi ja sen takana pyörivä kiekko, joka näkyy etukannessa olevan aukon läpi. Kiekon on oltava valkoinen ja etukannen sininen.

Pysäköintikiekon on oltava 10-11 cm leveä ja 13-15 cm korkea. Sen kulmat saavat kuitenkin olla pyöristettyjä. Etukannen tekstinä on oltava tietyillä paikoilla sana ''saapumisaika'' tai ''ankomsttid'' taikka molemmat.

Pysäköintikiekon takana on oltava suomeksi tai ruotsiksi taikka molemmilla kielillä muusta mahdollisesta tekstistä tai kuvasta selvästi erottuvana lause ''Pysäköintikiekon käyttövelvollisuus osoitetaan liikennemerkin lisäkilvellä, jossa on pysäköintikiekon kuva'' tai ''Parkeringsskivan skall användas när ett vägmärke har en tilläggsskylt med en bild av en parkeringsskiva'' sekä tämän päätöksen 2 ja 3§:n teksti ilman otsikoita.

Lähde: Suomen laki

Missä vika?

Sepän pysäköintikiekko on 15 vuotta vanha, ja aina tähän päivään saakka se on toiminut moitteetta. Pysäköintikiekko ei kuitenkaan täytä Liikenneministeriön tiukkoja vaatimuksia pysäköintikiekon muodosta.

– Ihan tavalliselta pysäköintikiekolta tämä näyttää. Mitat ovat samat kuin ohjeissa, mutta tässä on vähän pyöristetty tätä yläkulmaa. Tässä lukee saapumisaikakin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Ilta-Sanomien tavoittama Riihimäen kaupunginlakimies, pysäköinninvalvonnasta vastaava Hannu Tuominen toteaa, että kyseisessä tapauksessa pysäköintikiekossa oli selkeä vika: kiekon kellon numerot pyörivät vastapäivään.

Missään muualla kiekon kanssa ei ole 15 vuoteen ollut mitään ongelmaa, Seppä huokaa. Riihimäellä se ei kuitenkaan kelvannut.

Kaksi uutta kiekkoa

Sakot saanut autoilija kertoo mananneensa niin, että lähellä olleiden taksikuskienkin mielenkiinto heräsi. Taksikuskit kuuntelivat Sepän tarinan ja sanoivat perään, että Riihimäki on pysäköinninvalvojien suhteen vaikea paikka.

Taksikuskien ohjeesta Seppä suuntasi Riihimäen kaupungintalolle tekemään valitusta.

– Siellä ne ottivat valokopion kiekosta ja valitus jäi sinne. Sakkolappu se olisi maksettava nyt, enkä ole saanut valitukseen vastausta. En oikein tiedä, mitä tekisin.

Varmuuden vuoksi Seppä kävi heti ostamassa uuden parkkikiekon. Pian kuitenkin selvisi, että sekään ei välttämättä läpäisisi Liikenneministeriön tiukkoja vaatimuksia, jos pysäköinninvalvoja sitä oikein tarkasti katsoisi, joten hän kävi vielä toisen uuden kiekon.

– Riihimäen reissulle tulikin hintaa yhtäkkiä. Todella ihmeelliseltä tämä tuntuu. En minä pahuuttani huonolla kiekolla ajele, Seppä toteaa.

Reijo Sepän parkkisakoista uutisoi ensimmäisenä Aamuposti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.