Ravustus alkoi – hankalasti syötävä herkku taas ravintolapöytiin

Ravustuskausi on käynnistynyt Suomessa tänään ja päättyy lokakuun lopussa.

Ensimmäisiä tuoreita rapuja päästään nauttimaan ravintolapöydissä jo tänä iltana, sillä tukkuliikkeet ovat jo toimittaneet saksiniekkoja ravintoloille.

Alun kovaa kysyntää helpottaa ainakin yhdellä tukulla myös se, että sillä on ollut varastossa niin sanottuja ”allasrapuja”, jotka ovat ylijäämää viime vuodelta ja talvehtineet altaassa.

Suomen rapulajit

Suomessa taloudellisesti merkittäviä rapulajeja on kaksi: täplä- ja jokirapu.

60-luvulla Suomeen istutettu täplärapu on eteläisen Suomen laji ja suurten järvien asukki.

Jokirapua taas esiintyy Itä- ja Pohjois-Suomessa järvissä ja joissa Rovaniemelle saakka.

Lisäksi Suomessa esiintyy kapeasaksirapua.

Vantaalaisella kala- ja äyriäistukku Arvo Kokkosella padoissa porisee tällä viikolla kymmeniä tuhansia rapuja – kellon ympäri.

Ensin ravuista huuhdotaan ja harjataan epäpuhtaudet pois. Sitten ravut tainnutetaan haaleassa vedessä ja laitetaan kuumaan veteen kiehumaan. Keittäminen vie 7–8 minuuttia. Rapureseptiin kuuluu suolaa, sokeria ja tilliä.

– Prosessi lähtee siitä, että kun ravut tulevat tänne, ne lajitellaan käsin, mitataan että ne varmasti täyttävät kaikki kriteerit, kokomääritykset ja ne laatuvaatimukset, mitä asiakkaiden kanssa on sovittu. Sen jälkeen ne keitetään reseptin mukaan, jäädytetään ja toimitetaan sitten omilla kuljetuksilla asiakkaalle asti, kertoo tukun yrittäjä Marko Kokkonen

Hyvä rapuvuosi

Rapusaaliista odotetaan tänä vuonna hyvää viime vuoteen verrattuna. Viime ja toissavuonna rapusaaliit olivat selvästi tavallista pienempiä.

– Viime syksyn koeravustuksissa huomattiin, että järviin jäi aika paljon 8–9-senttistä, pikkuisen alle sen pyydettävän koon olevaa rapua. Ne ovat tänä vuonna pyynnin kohteena, kertoo tutkija Jouni Tulonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Rapujen kuorenvaihto ja poikasten kuoriutuminen ovat tutkijan mukaan aikataulussa. Vaikka kesäkuu olikin kylmä, toukokuun lämmin jakso ja lämmin heinäkuu ovat tasoittaneet rapujen kehitystä.

– Ihan tämä alkukausikin saattaa olla kohtalaisen hyvä. Ja sitten elokuussa saaliit ehkä hiukan paranevat, kun kuorenvaihdot on paremmin vielä ohitse, Tulonen arvioi.

Ravustukseen osallistuu yli satatuhatta suomalaista. Vuosien 2006–2010 keskimääräinen saalis on ollut 7 miljoonaa rapua.

Lue myös:

    Uusimmat