Ravintoloiden aukioloista armoton debatti eduskunnassa: "Jos ne pannaan kiinni kello 19, ei heillä ole mitään mahdollisuuksia toimia"

2:24
MTV Uutisten tiedot: Hallitus esittää anniskeluravintoloiden sulkemista iltakuudelta pahimmilla epidemia-alueilla.

Ravintoloiden nykyinen täyssulku päättyy sunnuntaina. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ryöpyttivät kritiikkiä hallituksen esitykselle ravintoloiden aukioloaikojen säätämisestä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus esittää, että maanantaista lähtien ruokaravintolat suljettaisiin kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18 leviämisvaiheessa olevilla alueilla ja hankalilla kiihtymisvaiheen alueilla. Anniskelu loppuisi näillä alueilla kaikissa ravintoloissa jo kello 17.

Asiakaspaikkarajoitukset koskisivat vain sisätiloja, eivät terasseja.  

Eduskunta keskusteli tänään hallituksen lakiesityksestä ravintoloiden rajoituksista. Itse äänestys on vasta perjantaina.  

– Ravintoloiden avaaminen esityksen mukaisesti ei olisi kannattavaa suurelle osalle ravintoloista. Tämä esitys johtaisi lisääntyneisiin konkursseihin, lomautuksiin ja irtisanomisiin, totesi kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. 

Vaikka enemmistö eduskunnasta antaakin vihreää valoa hallituksen esitykselle, sosiaali- ja terveysvaliokunta korostaa omassa mietinnössään että hallituksen pitäisi antaa ruokaravintoloiden olla auki ainakin klo 21 asti. 

– Pitäisi olla aivan erityiset perusteet, että ruokaravintolat suljetaan ennen kello 21:tä. Jos ne pannaan kiinni kello 19, ei heillä ole mitään mahdollisuuksia toimia, sanoi keskustan kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi. 

– Tässä käydään tällaista henkien taistelua eli meillä on valiokunnassa ollut tietynlaista tahtotilaa, mutta toki ministeriöissä voi olla erilaista tahtotilaa, totesi perussuomalaisten kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen. 

– Jos jollakin alueella on selvästi näyttöä siitä, että esimerkiksi anniskeluravintolan laittaminen kiinni klo 18 johtaisi siihen että lähdetään ruokaravintoloihin, jotta saadaan alkoholia nautittua siellä, niin meidän täytyy olla tietyllä tavalla varovaisia, sanoi sdp:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aki Lindén. 

Hallituksen lakiesityksen mukaan asiakaspaikkojen määrää voidaan rajoittaa niin, että anniskeluravintoloissa sallittaisiin vain 30 prosenttia normaaleista asiakaspaikoista ja ruokaravintoloissa puolet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja