Konkariedustaja Zyskowicz vauhdissa eduskunnassa, hallitus sai kuulla kunniansa: "Jos ministeri Kiurulla olisi yksi lehmä ja minulla ei yhtään..."

7:01
Katso värikäs puheenvuoro videolta!

Hallitus suhtautuu kielteisesti koronatodistuksen käyttöön yhteiskunnan avaamisessa. Se sai kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kielenkannat aukeamaan tänään eduskunnassa. Värikkäässä puheessa hallitus pääministeri Sanna Marinia (sd.) myöten sai kuulla kunniansa. 

Hallituksen alustavassa exit-strategiassa eli koronarajoitusten purkusuunnitelmassa ei aiota käyttää apuna koronatodistusta. Todistus perustuisi joko rokotukseen, sairastettuun tautiin tai tuoreeseen negatiiviseen testitulokseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ovat pitäneet tasa-arvon kannalta ongelmana, jos todistuksella saisi etuoikeuden osallistua tapahtumiin, joihin muut eivät pääsisi.

– Minun on pakko sanoa, että pääministeri Marinin ja ministeri Kiurun suhtautuminen tähän koronatodistuksen käyttöönottoon on mielestäni ollut täysin nurinkurinen, muotoili Zyskowicz ja pääsi vauhtiin.

– Tämä on todellakin demarien ja vasemmiston klassinen tasa-arvonäkemys: jos ei voida kaikille tarjota jotakin, niin ei tarjota sitten kenellekään, tylytti edustajakonkari.

– Jos ministeri Kiurulla on yksi lehmä ja minulla ei ole yhtään lehmää, niin otetaan ministeri Kiurulta se lehmä pois, niin sitten olisimme tasa-arvoisia, vertasi Zyskowicz.

"Palauttakaa ajatus koipussiin tai sosialististen saavutusten näyttelyyn"

Kokoomus järjesti koronatodistuksesta vyörytyksen laajalla rintamalla. Lähes kaikki paikalla olleet kokoomusedustajat nostivat asian esiin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkästä (kok.) myöten.

Värikkäimmin yleisötilaisuuksien, kulttuuri- ja urheilutapahtumien  ja vaikkapa harrastuskerhojen avaamista vaati konkari Zyskowicz.

– Onko se parempi, että ei voida kenellekään sallia, jollei voida kaikille sallia. Minä sanon teille demarit: palauttakaa tämä ajatus sinne koipussiin mistä olette sen ottaneet tai mistä lie sosialististen saavutusten näyttelystä olette tämän ajattelun tänne tuoneet, hän muotoili.

Hallituspuolue keskustaa Zyskowicz arvosteli yrittäjien hylkäämisestä, jos yhteiskuntaa ei saada koronatodistuksella edes osittain avattua. Vihreitä ja vasemmistoliittoa hän korvensi muusikkojen, näyttelijöiden ja muun kulttuuriväen ahdingolla.

– Te siellä vihreissä ja vasemmistoliitossa, oletteko todellakin sitä mieltä, että olkoot nuo taiteilijat edelleen työttöminä. He ovat vuoden kärsineet niin kärsikööt edelleen. Onhan se niin väärin, jos he pääsevät soittamaan viulua ja näyttelemään jollekin yleisölle, jonne kaikki eivät pääse, vaan vain ne, jotka voidaan terveysturvallisesti ottaa, ihmetteli Zyskowicz.

Hallitusta ja SDP:tä salissa puolustivat muun muassa työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Haatainen tyytyi toteamaan, että hallitus tarkastelee varmasti kaikkia keinoja yhteiskunnan avaamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja