Mainos

Ravintolatupakoinnin kieltäminen etenee

Hallitus esittää odotetusti, että tupakkaa saisi polttaa kesästä 2007 lähtien vain erikseen tupakointia varten tehdyssä tilassa, jossa ei sallittaisi tarjoilua.

Tupakointi ravintoloiden tarjoilutiloissa aiotaan lopettaa. Hallitus antaa ensi viikolla eduskunnalle esityksensä lain muuttamisesta.

Esityksen mukaan tupakkaa saisi polttaa vain erikseen tupakointia varten tehdyssä tilassa, jossa ei tarjoiltaisi ruokaa tai juomaa. Lain on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2007.

Tupakointikiellolla on tarkoitus ehkäistä ravintoloiden työntekijöiden altistumista tupakansavulle. Nykyisin alle puolet ravintolatyöntekijöistä tekee töitä suojassa savulta.

Ravintoloitsija saisi päättää, rakentaako hän erillisen tupakointikopin. Tila on tehtävä niin, että savu ei kulkeudu sieltä savuttomiin ravintolatiloihin. Jos erillistä tilaa ei ole, tupakoitsijat joutuvat polttamaan savukkeensa ulkona.

Tupakointikiellon noudattamista valvoo kunta osana terveysvalvontaa.

Kielto uhkaa pieniä ravintoloita

Ravintolasalin jakaminen tupakoimattomaan osaan ja tupakointitilaan ei ole onnistunut suojaamaan työntekijöitä savulta.

Joka kolmas ravintolatyöntekijä altistuu tupakansavulle yli neljä tuntia päivässä. Lakiesityksen perusteluissa arvioidaan, että eniten työntekijät altistuvat savulle pienissä pubeissa.

Lakiesityksen perusteluissa todetaan, että osa tupakoivista asiakkaista saattaa siirtyä muualle, jos pienessä ravintolassa ei saa polttaa lainkaan. Eniten vaikutuksia on todennäköisesti kasvukeskusten ulkopuolella ja lähiöissä. Lisäksi tupakointikielto voi aiheuttaa joidenkin pienten ravintoloiden lopettamisia.

Ravintolatupakointia on rajoitettu esimerkiksi Norjassa ja Irlannissa. Kummassakin maassa tupakoitsijat ovat siirtyneet polttelemaan ulkosalla, myös talvella. Lakia on noudatettu melko hyvin.

Irlannissa rajoituksia kannattavat sekä tupakoimattomat että tupakoitsijat. Ilman laatu ravintoloissa onkin parantunut. Norjassa tupakointikielto on vähentänyt myös työntekijöiden omaa tupakointia.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.