Mainos

Rautaruukin tehtaalla kriisikokous työvuorokohun vuoksi

Rautaruukin Raahen tehtaalla on haettu tänään ratkaisua työvuorojärjestelmään, jonka väitetään jopa aiheuttaneen työntekijöiden itsemurhia. Tehtaan johto oli halukas etsimään kevyempää vuorojärjestelmää yhdessä työntekijöiden kanssa. Lopullisia tuloksia ei vielä tänään syntynyt.

Nosturinkuljettaja Pirjo Piispanen on työskennellyt Rautaruukin terästehtaalla jo parikymmentä vuotta. Vasta viime helmikuussa voimaan astunut uusi työvuorojärjestelmä sai hänet kapinoimaan.

-Tämä vuorojärjestelemä on niin rankka ja epäinhimillinen että tällaiset vuorojärjestelmät pitäisi lailla kieltää, näitä ei kenenkään pitäisi saada tehä. Että tällä ajetaan ihmiset loppuun, Piispanen sanoo.

Piispanen ei ole asiassaan yksin.

-Osa työntekijöistä on jatkuvasti väsyneitä ja sanoo, että pitäisi nukkua vaan koko ajan. Ja osa ei sa nukuttua ollenkaan, kertoo nauhavalssaaja Sauli Hilden.

Tehtaalla ollaan vihaisia siitä, että uusi järjestelmä otettiin käyttöön, vaikka sen riskit tiedettiin.

-Me ilmotimme silloin yt -neuvottelussa, että tämä on raskas järjestelmä ja että tätä eivät ihmiset tule kestämään ja sitä satoa nyt niitetään, kertoo työsuojeluvastaava Alpo Pirneskoski.

Rautaruukin työntekijöistä peräti kolme on päätynyt itsemurhaan kuukauden sisällä, luku nousee jos jaksoa tarkastellaan pitempään.

Rautaruukkia on jo verrattu France Telecomiin, jossa joukko työntekijöitä päätyi itsemurhaan jatkuvien muutosten seurauksena. Myös Suomessa työntekijöitä piinaavat säästöpaineet ja huoli tulevasta. Rautaruukin johto reagoi Raahen tilanteeseen saapumalla tänään Helsingistä yhteiseen kriisipalaveriin - luvaten myös kevyempiä työvuorolistoja.

-Me otamme nämä asiat vakavasti: Linjajohtamisella, työterveyshuollolla ja niin edelleen pyritään näitä asioita ratkaisemaan, kommentoi Ruukki Metalsin divisioonajohtaja Olavi Huhtala.

Pirjo Piispanen järkyttyi työtovereiden ratkaisuista ja on tyytyväinen, jos tilanne muuttuu.

Katso Outi Airolan raportti Raahesta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.