Rauman telakalla todettu jo 230 koronatartuntaa, kaupunki kriisipalaveriin, altistuneiden tarkka määrä täysin auki: "Positiivisia tullut niin valtava määrä"

7:27
Rauma piti kriisipalaverin telakan koronaryppään takia – näin osastonylilääkäri kertoi kaupungin tilanteesta MTV Uutiset Livelle:

Koronavirustilanne on räjähtänyt käsiin Rauman telakalla, jossa on todettu tähän mennessä yhteensä jo 230 tartuntaa. Koronatestejä on tehty parin päivän aikana lähes 1000 ihmiselle. Käynnissä on nyt massiivinen altistuneiden jäljitys. 

Viikon aikana todetut tartunnat on todettu lähes koko henkilökunnan kattavissa laajoissa testauksissa, kertoo Satasairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Positiiviseksi todetut on asetettu eristykseen ja altistuneet, jotka on pystytty selvittämään, on asetettu karanteeniin. Telakka on viikonlopun ajan suljettuna. Sen avaamismahdollisuutta arvioidaan huomenna uudelleen, Nieminen sanoo. 

Jäljitystyö on käynnissä

Altistuneiden tarkkaa määrää ei vielä ole tiedossa ja jäljitystä vaikeuttavat myös kielimuurit.

– Positiivisia on tullut niin valtava määrä, että Rauman kaupungin tartunnanjäljitys ei luonnollisesti ole mitenkään pystynyt kaikkia vielä käsittelemään. Sadoista varmasti puhutaan.

– Ihan hetkessä näin laajalle levinnyt tartuntaketju ei ole voinut kehittyä. Todennäköisesti tartuntoja on tullut pidemmällä aikavälillä. Tämä on kansainvälinen työyhteisö. Työntekijät saattavat myös asua varsin tiiviisti ja kulkea tiiviisti isolla joukolla samassa autossa.

Tietosuoja ei estä karanteenista kertomista

Nieminen tyrmää vihreiden konkaripoliitikko Osmo SoininvaaranTwitter- väitteet siitä, että Turun telakalta Raumalle pestautuneiden karanteenista ei olisi saanut tietoturvasyistä kertoa Rauman telakalle.

– Siinä ei ole perää, ettei karanteeneista saisi kertoa tietosuojaan vedoten. Tietoa välitetään kuntien välillä normaalisti siitä jos joku henkilö on altistunut toisen kunnan alueella. Karanteenitieto välitetään myös silloin kotikuntaan.

Muuntovirusanalyysit ovat käynnissä

Vielä ei tiedetä, onko tartunnoissa kyse muuntoviruksesta.

– Näytteitä on lähetetty muuntovirusanalyysiin sekä yksityisiin että THL:n laboratorioihin, mutta niistä ei ole vielä valitettavasti tuloksia saatu.

Nieminen ei usko, että aivan vastaavia tartuntalukemia Raumalla jatkossa nähdään.

– Positiivisia näytteitä on tullut Rauman ja Satakunnan olosuhteisiin nähden valtaisa määrä. Mutta kyseessä on osittain myös täysin oireettomia ihmisiä, jotka on testattu massatestauksen myötä. Jatkotartuntoja tulee varmasti, mutta tulevina päivinä tällaisia joukkotestauksia ei tulla tekemään, joten on epätodennäköistä, että näin suuria tartuntamääriä tullaan enää löytämään.

Päivitys kello 18.47: Artikkelissa ja otsikossa luki aiemmin 200 tartuntaa, lukema on nyt päivittynyt 230:een.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja