Mainos

Rauhanturvaajia surmattiin Darfurissa

Aseistautunut joukko surmasi viikonloppuna ainakin kymmenen rauhanturvaajia Darfurissa. Lisäksi kateissa on noin 50 sotilasta. Hyökkäyksellä pyritään ilmeisesti häiritsemään rauhanneuvotteluja.

Afrikan unionin joukkojen tukikohta joutui viikonloppuna hyökkäyksen kohteeksi Sudanin Darfurissa. Surmansa sai ainakin kymmenen rauhanturvaajaa, ja kateissa on noin 50 sotilasta.

Leiriin tunkeutui eilisiltana parituhatta raskaasti aseistautunutta miestä. AU:n mukaan sen rauhanturvaajia vastaan ei ole tehty yhtä veristä iskua sitten heinäkuun 2004, jolloin operaatio alkoi. Uhrien kansallisuuksia ei kerrottu.

" Leirimme on tyystin tuhottu. Olemme shokissa."

- Leirimme on tyystin tuhottu. Olemme shokissa, sanoi järjestön edustaja Noureddine Mezni tänään.

Sudanin armeija ja Darfurin kapinallisryhmät syyttivät verilöylystä toisiaan. AU kieltäytyi virallisesti asettumasta kenenkään puolelle. Unionin tulitaukokomission puheenjohtaja kenraali Martin Luther Agwai epäili puolestaan kapinallisia.

- Tällaiset vastuuttomat hyökkäykset rikkovat vakavasti tulitaukoa. Kapinallisryhmät, jotka syyllistyvät näin silmittömään väkivaltaan ja verenvuodatukseen, heikentävät omaa uskottavuuttaan neuvottelupöydässä, Agwai huomautti.

Suomi tarjoaa siviilipoliiseja

Hyökkäyksellä pyrittiin ilmeisesti häiritsemään valmistautumista rauhanneuvotteluihin, jotka alkavat Libyassa 27. lokakuuta. Kokoukseen yritetään saada mukaan kaikki Darfurin kapinallisryhmät - myös ne, jotka hylkäsivät vuonna 2006 Nigeriassa sorvatun sopimuksen.

Afrikan unionin 7000 sotilaan tueksi Darfuriin on tulossa ensi vuonna YK:n rauhanturvaajia. Sotilaiden ja poliisien määrä on tarkoitus nostaa yhteensä 26 000:een.

Suomi on tarjonnut Darfuriin kahtatoista siviilipoliisia. Ulkomaisten poliisien tehtäviin kuuluvat esimerkiksi Sudanin virkavallan kouluttaminen ja tukeminen sekä erilaiset raportointi- ja tarkkailutehtävät.

Kansainväliset asiantuntijat arvioivat, että Darfurissa on tapettu ja menehtynyt muun muassa aliravitsemukseen vähintään 200 000 ihmistä viime vuosien aikana. Sudanin hallituksen mukaan kuolleita on 9000. Lisäksi noin kaksi ja puoli miljoonaa asukasta on joutunut jättämään kotinsa. Yhdysvallat kutsuu raakuuksia kansanmurhaksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.