Rattijuopolle tuomio: Auto halkesi törmäyksessä kahtia ja matkustajat kuolivat

4:44
Tapauksessa oli kyse alkoholin vaikutuksen aikana tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta. Suomessa on viime vuosina pohdittu sitä, miksi huumausaineisiin liittyvät rattijuopumukset lisääntyvät.

Hovioikeus piti latvialaismiehen vankeustuomion voimassa tapauksessa, jossa hänen kuljettamansa auton ulosajo vei kahden muun henkilön hengen. Tuomio pystyi 2,5 vuoden pituisena, vaikka miehen syyksi korjattiin kaksi törkeää kuolemantuottamusta. Käräjäoikeudessa kummankin uhrin kuolema oli saman nimikkeen alla.

Oikeuden mukaan mies ajoi syksyllä 2017 Porissa ulos tieltä liki kahden promillen humalassa. Auto törmäsi puuhun, ja autossa matkustajana olleet kaksi miestä kuoli.

Törmäys oli niin raju, että auto hajosi sen voimasta kahtia. Oikeuden mukaan ainakin etupenkillä matkustaneella uhrilla oli todennäköisesti turvavyö, mutta se katkesi, mikä osaltaan kertoi törmäyksen voimakkuudesta ja auton nopeudesta.

Auto lähti hallinnasta mutkassa

Tuomittu mies on vuonna 1978 syntynyt Latvian kansalainen. Toinen kuolleista oli vuonna 1974 syntynyt Ukrainan kansalainen, ja kolmas tiettävästi puolalainen.

Turma sattui juuri ennen puoltayötä marraskuisena lauantaina 2017. Oikeuden mukaan ennen turmaa mies oli ajanut enimmillään 150 kilometrin tuntivauhtia alueella, jossa oli 70 kilometrin nopeusrajoitus.

Keli oli liukas, ja mies menetti auton hallinnan loivassa mutkassa. Ajon jälkeen miehen veren alkoholipitoisuudeksi mitattiin 1,94 promillea.

"Kokonaisuutena arvioiden hyvin vakava teko"

Oikeus tuomitsi Viktor Bogansin, 41, törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta yhteensä 2,5 vuoden vankeuteen. 

– Hovioikeus katsoo kuten käräjäoikeus, että rangaistuksen mittaamisessa on huomioitava Bogansin hyvin vahva humalatila, tekoajankohtana vallinneet lumiset ja liukkaat liikenneolosuhteet, Bogansin kaartuvassa tienkohdassa kaupunkialueella ajama huomattava ylinopeus ja etenkin se seikka, että Bogansin menettely on johtanut ulosajoon ja kahden ihmisen kuolemaan. Kyseessä on ollut kokonaisuutena arvioiden hyvin vakava teko.

Tuomiosta käy ilmi, että mies käännytettiin kotimaahansa ja hänelle määrättiin maahantulokielto. Mies on asunut ja työskennellyt Suomessa erään työnantajan palveluksessa yli kuuden vuoden ajan, elättäen työllä perheensä.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja