Mainos

Raskausoireet, joista usein vaietaan

Perheenlisäykseen ja raskauksiin erikoistunut sivusto Helistin.fi listasi raskausoireita, joista lääkärit usein eivät mainitse.

Raskauteen ei liity pelkästään onnea ja auvoa. Kehossa tapahtuu myös ilmiöitä, jotka koetaan helposti kiusallisiksi tai inhottaviksi. Muutokset eivät ole kuitenkaan terveydelle vaarallisia, joten lääkärit eivät välttämättä muista mainita asiasta.

Runsas valkovuoto

Koko raskauden ajan saattaa esiintyä tahmeaa valkoista tai vaaleankeltaista valkovuotoa. Syy tähän on lisääntynyt hormonitoiminta ja kohdun verenkierto. Jos vuodon väri, koostumus tai haju muuttuu, kannattaa siitä mainita lääkärille.

Pissattaa, kun naurattaa

Nauraminen, aivastaminen tai niistäminen saattaa aiheuttaa myös virtsankarkailua. Tämä johtuu siitä, että vauva painaa virtsarakkoasi. Kun tähän lisätään vielä suositusten mukainen runsas vedenjuonti, ongelma on ilmeinen, kertoo Helistin.

Pierettää

Raskauden aikana kannattaa välttää kaasua aiheuttavia ruokia, kuten kaalia, maissia, sipulia tai hiilihappoisia juomia. Raskauden aiheuttama progesteronihormonin tuotannon kasvun takia myös suoli veltostuu ja aiheuttaa helposti tahattomia pieruja. Raskaus saattaa aiheuttaa joullekin myös turvonnutta oloa ja jopa kivuliaita vatsakramppeja.

Tukkoinen nenä

Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset ja lisääntynyt verenkierto aiheuttavat limakalvojen turvotusta, kuivumista ja jopa verenvuotoa. Nenä saattaa tämän vuoksi tuntua tukkoiselta tai nuhaiselta. Nenätipat ja runsas nesteen juominen voivat helpottaa vaivaa.

Kuorsaus

Tukkoinen nenä aiheuttaa usein kuorsausta. Kokeile nukkua toisella kyljellä, tai kasata pään alle enemmän tyynyjä. Myös nenätipat tai ilmankostutin voivat auttaa vaivaan.

Hikoilen kuin sika

Kiihtynyt aineenvaihdunta ja lisääntynyt verenkierto lisää myös ihon lämpenemistä ja sitä kautta hikoilua.

Kuola valuu

Jotkut raskaana olevat erittävät ylimääräistä sylkeä jopa useita litroja päivässä, kertoo Helistin. Myös ikenet saattavat vuotaa. Jälkimmäinen vaiva selittyy hormoneilla, mutta kuolaamiselle ei ole keksitty vielä selitystä.

Näkyvät verisuonet iholla

Raskauden aikana myös melaniinituotanto lisääntyy ja tämä saattaa aiheuttaa tummia laikkuja kasvoihin tai hämähäkkiverisuomia ympäri kehoa.

Jalkoihin saattaa myös ilmestyä laajentuneita ja pullottavia punaisia verisuonia. Näitä ilmaantuu joillekin myös häpyhuuliin. Paine kohdussa lisää veren virtausta suonissa. Vaivaan auttaa Helistimen mukaan paikoillaan seisominen, jalkojen ristimisen välttäminen ja jalkojen ylhäällä pitäminen.

Valtavat nännit

Nännipiha suurenee ja tummuu raskauden aikana. Tämä on epäilty olevan luonnon keino auttaa vastasyntynyttä erottamaan rinta paremmin. Nännin ympärille ilmestyvät näppylät puolestaan auttavat pitämään ihon kosteutettuna.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Helistin.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.