Rasismi nostaa päätään Oulussa – tappouhkauksia ja huutelua

Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? 16:57

Maahanmuuttajataustaiset henkilöt eivät suostuneet enää kameran eteen Oulussa. He kertovat kyllä näkemyksiään, mutta eivät halua kasvojaan eikä nimiään esille.

– Tilanne on kärjistynyt niin pahaksi. Olen ollut kahdeksan vuotta Suomessa ja minulla on yritys, joka työllistää kolme ihmistä, silti joudun rasistisen huutelun kohteeksi kun menen illalla kuntosalille, avautuu nimettömänä pysyttelevä, hyvin suomea puhuva mies.

Soitot järjestöihin ja maahanmuuttajille työtä tai koulutusta tarjoaviin organisaatioihin tuottaa saman tuloksen: kukaan ei halua haastateltavaksi. Vihapuhetta on jo niin paljon.

– En itsekään halua olla esillä, kun tiedän että kollegat ovat jo saaneet tappouhkauksia, kertoo erään järjestön edustaja.

Maahanmuuttajat edustavat Oulun keskustelujen perusteella seksuaalisen hyväksikäytön suhteen erittäin tiukkaa linjaa.

– Maasta karkotus nopeasti, jos tällaiseen syyllistyy. Ja kunnon rangaistukset nopeasti. Ei heidän pidä olla täällä pilaamassa muiden mainetta, linjaa keskustassa työskentelevä nuori mies.

Hän on vihainen rikoksista, jotka ovat tulleet Oulussa ilmi.

– Sellaista ei saa tehdä, se on ehdottomasti kiellettyä meidänkin kulttuurissamme, hän jatkaa.

Pelkoa ja puheita

Myös kantasuomalaiset ovat pahoillaan siitä, että Oulun ilmapiiri on muuttunut rasistisemmaksi.

– Nämä tapahtumat ovat muuttaneet kaupunkia aivan ehdottomasti siihen suuntaan. Ja se on hirveän ikävää. Nyt syyttömätkin maahanmuuttajat joutuvat kärsimään, sanoo Pentti Päri.

Rasismin lisäksi pelko on hiipinyt kaupunkiin.

– Varsinkin naiset ja nuoret tytöt pelkäävät nyt liikkua täällä. Se johtuu näistä kauheista tapahtumista, joita ei missään tapauksessa saisi sattua, sanoo Anniina Kristo.

Hän uskoo, että tapahtumia tulee vielä lisää.

– Kaikki eivät varmasti uskalla ilmoittaa niistä, voi olla uhkailujakin, arvioi Kristo.

Hän tietää myös, että netissä nuoria naisia houkuttelevat miehet osaavat toimia ovelasti.

– Yhteyttä ei aina ota henkilö, joka kuvassa näkyy, vaan siellä taustalla saattaa olla joku muu tai isompi porukka, arvioi Kristo.

Lue myös:

    Uusimmat