Räsäsen raju ehdotus: Suomen kansalaisuus pois islamistitaistelijoilta

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) pitää nykyistä lainsäädäntöä riittämättömänä terrorismin torjunnassa.

Useissa muissa maissa puuhataan nyt toimia, joilla islamistitaistelijoiksi lähtevien matkustamiseen voitaisiin puuttua. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa aiotaan helpottaa passien takavarikointia.

Sisäministeri ei kuitenkaan lämpene tälle ajatukselle Suomessa, vaikka uusia keinoja tarvitaankin. MTV Uutisten haastattelussa Räsänen sanoo, että ulkomailla taisteluihin osallistuneilta henkilöiltä voitaisiin ottaa Suomen kansalaisuus pois, mikäli heillä on kaksoiskansalaisuus.

– Suomi kuuluu Schengen-alueeseen, joten passin poisottaminen ei estä henkilöä matkustamasta johonkin toiseen Schengen-maahan, Räsänen muistuttaa.

– Kansalaisuuden peruminen tai poisottaminen on tietysti yksi mahdollisuus sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla on kaksoiskansalaisuus. Sillä voisi olla vaikutusta.

Räsänen harkitsisi myös taistelualueille matkustamisen kriminalisointia.

– Pitää pohtia, voitaisiinko jollakin tavalla kriminalisoida taistelualueelle matkustaminen. Se on siinä mielessä hankalaa, että aika moni kertoo lähtevänsä humanitaarisiin tehtäviin, vaikka lähtisinkin tosiasiallisesti taistelemaan.

Poliiseille Räsänen lupaa lisävaltuuksia saada lentoyhtiöiltä matkustajatietoja epäillyistä henkilöistä.

– Ministeriössä on tekeillä sentyyppinen lainsäädäntöhanke, jossa poliisi saisi tietoa matkustavista. Mielestäni tämä on yksi terrorismin torjunnan tärkeitä keinoja. Sisäministeriön on tarkoitus antaa esitys asiasta syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja