Rapukauden korkkaus 23.7.2001

Rapujen keittoliemi



40 rapua
5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä
(2 dl olutta tai valkoviiniä)

1. Tarkista että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut tarvittaessa.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Paloittele tillinvarret tarvittaessa. (Lisää olut tai viini)
3. Nosta ravut yksitellen veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen laske keittoaika siitä. Rapuja keitetään noin 10 min. Nosta isolle vadille jäähtymään.
4. Keitä kaikki ravut. Poista tillinvarret ja laita kattilaan uudet tillit. Jätä muutama kaunis tillikruunu koristeeksi. 5. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.
6. Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun.
7. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä.
8. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai jotain levitettä.

Kaksi rapusnapsia

Tillisnapsi
Laita pari kruunutillinoksaa maustamattoman viinan joukkoon. Anna maustua ainakin vuorokausi. Jäähdytä pullo hyvin ennen tarjoilua.

Mustaherukkasnapsi Laita maustamattoman viinan joukkoon mustaherukanlehteä ja kymmenkunta mustaa viinimarjaa. Anna maustua pari päivää huoneenlämmössä. Jäähdytä hyvin enne tarjoilua.

Kaksi levitettä

1 prk (250 g) maitorahkaa
n 200 g voimariinia, voita tms.
n 1 dl tillisilppua
1-2 valkosipulikynttä
2-3 rkl punaista pestoa
1-2 rkl paprikasilppua

1. Sekoita rahka ja pehmeä voimariini tai muu levite. Jaa seos kahteen osaan.
2. Sekoita toisen rahkariinin joukkoon tillisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi.
3. Mausta toinen punaisella pestolla ja hyvin pieneksi silputulla paprikalla.
4. Laita seokset kauniisiin kulhoihin ja viilennä ennen tarjoilua.

Lue myös:

    Uusimmat