Raptorin Jufo Peltomaa osti 90-luvulla käsittämättömän asian, josta muut saattoivat vain haaveilla: "Suomiräpin ensimmäinen flexaus"

Paleface esittelee erikoisimmat esineet suomiräpin 40-vuotisesta historiasta 8:45
Uskomattomia keikkasopimuksia, kristallitakkeja ja itse raapustettuja levynkansia – Paleface esittelee erikoisimmat esineet suomiräpin 40-vuotisesta historiasta

Palefacen kuratoimaan suomiräpin laaja-alaiseen historiaan pääsee nyt tutustumaan JOU! – 40 vuotta suomiräppiä -näyttelyssä.

Suomiräp täytti syksyllä pyöreitä ja saavutti kypsän 40-vuotiaan iän. Vaikka tänä päivänä Suomessa musiikkigenre on yksi suosituimmista, vahvan jalansijan valamiseen tehtiin vuosikausien ajan töitä. 

Räppäri Paleface, oikealta nimeltään Karri Miettinen, on kuratoinut helsinkiläiseen musiikkimuseo Fameen näyttelyn JOU! — 40 vuotta suomiräppiä, jossa käydään läpileikkaus suomiräpin historiasta. MTV Uutiset pääsi kierrokselle näyttelyyn Palefacen ohjaamana, jossa käytiin läpi hänen omat nostonsa suomiräpin historian varrelta. 

Yksi näyttelyn puhuttavimmista esineistä lienee asia, joka keräsi laajalti julkisuutta kesällä 2023: räppäri Iben, oikealta nimeltään Ilmari Kärjen Ruisrockin 50 000 euron keikkasopimus. Kyseessä oli artistin vuoden ainut keikka. 

– Täällä on tämä keikkamyyntisopimus Suomen keikkamyynnin ja Ruisrockin välillä, joka on merkki ja esimerkki mielestäni siitä, kuinka isoihin mittasuhteisiin tämä kulttuuri on kasvanut, Paleface kertoo. 

Vastapaino merkittävälle keikkasopimukselle löytyy heti sen vierestä: Gettomasan, eli Aleksi Lehikoisen riimikirja, johon räppäri on rustannut riiminsä käsin. 

– Vaikka sinällään teknologia kehittyy, kaikki on digitaalista, on kännykät ja tietokoneet isossa roolissa, niin kyllä parhaat räppärit edelleen ottaa kynän käteen ja kirjoittaa riimit paperille. 

Myös suomiräpin aikojen alussa käytiin samankaltaista kamppailua tee-se-itse-mentaliteetin sekä räppiin niin ikään kuuluvan prameilun välillä. Aikoinaan levynkansiakin tuunattiin ja maalattiin itse, sillä värikkäiden kansien painattaminen oli hyvin kallista.

Ja toisaalta niillä, joilla oli varaa, myös näyttivät sen. Heihin lukeutuivat muun muassa Raptorin  jäsenet, joista Jufo Peltomaan  harvinainen ostos, jollaista monelta ei löytynyt 1990-luvulla, on jäänyt suomiräpin historiaan.  

– Suomiräpin ensimmäinen flexaus, eli menestyksen osoittaminen, Paleface linjaa. 

– Hän on ostanut sen 30 000 markalla aikanaan, jolla sai helposti henkilöauton siihen aikaan. 

Yllä olevalta videolta näet, millä esineellä Jufo Peltomaa flexasi aikoinaan ja mikä toinen äärimmäisen harvinainen asia kuuluu Palefacen omiin suosikkeihin. 

Lue myös:

    Uusimmat