Mainos

Raportti: Laitonta elinkauppaa Kosovon sodan aikana

Euroopan neuvosto vaatii perusteellista tutkimusta väitteistä, joiden mukaan Kosovon vapautusarmeija olisi harjoittanut laitonta elinkauppaa Kosovon sodan aikana 1998-1999.

Sveitsiläisen parlamentaarikon Dick Martyn laatimassa raportissa väitetään, että Kosovon vapautusarmeija UCK olisi surmannut vangeiksi ottamiaan serbejä ja myynyt heidän elimiään pimeillä markkinoilla.

Raportin mukaan toimintaa harjoitettiin muun muassa Pohjois-Albaniassa sijainneilta klinikoilta käsin. Raportin mukaan on useita merkkejä siitä, että elinkauppa oli laajinta siinä vaiheessa, kun Kosovossa vallitsi valtatyhjiö: aseelliset taistelut olivat juuri päättyneet, mutta kansainväliset joukot eivät olleet vielä saaneet aluetta valvontaansa.

Sekä Albania että Kosovo kiistävät väitteet.

Kosovon hallitus kiistää voimakkaasti myös ne väitteet, joiden mukaan sodan aikaisen salakuljetusverkoston johdossa olisi ollut maan nykyinen pääministeri Hashim Thaqi. Raportin mukaan ihmiselinten lisäksi salakuljetettiin myös aseita ja huumeita.

Epäilyjä Kosovon vapautusarmeijan harjoittamasta elinkaupasta esitti YK:n sotarikostuomioistuimen syyttäjä Carla Del Ponte vuonna 2008 julkaisemassaan kirjassa. Del Ponten väitteet käynnistivät tutkimukset, joiden pohjalta Martyn raportti on laadittu.

(MTV3 - STT - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.