Ranuan eläinpuiston jääkarhunpennut ovat kuolleet

Ranuan eläinpuiston jääkarhunpennut ovat kuolleet. Pentujen kuolinsyytä ei vielä tiedetä, kertoo eläinpuisto.

Surullinen tapahtumasarja alkoi selvitä videotallenteista. Viimeinen tallenne elävistä pennuista on torstailta puolilta päivin. Sen jälkeen tärkein valvontakamera pimeni, mutta toimivista kameroista ja äänitallenteista pääteltiin, että pennut olivat elossa.

– Vielä torstai-iltana oletimme, että emo on imettänyt pentunsa ja ne ovat siksi hiljaa, kertoo eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä.

Pesään vetäytynyt emo pysyi siellä lauantaiaamuun asti. Koska pentujen ääniä ei alkanut kuulua, pesä päätettiin tutkia. Eläinhoitajat eivät enää löytäneet pentuja, joten emo on syönyt ne.

Eläinpuiston mukaan jälkeläisten syöminen on luonnossa tavanomaista, sillä näin emo pystyy käyttämään hyväkseen pennuissa olevat ravintoaineet.

Emo tutkitaan tarkasti 

Seuraavaksi eläinhoitajat nukuttavat Venus-emon ja tekevät sille perusteellisen tarkastuksen. Tutkimuksella pyritään selvittämään, onko emon terveydentilalla ollut jotain vaikutusta pentujen kuolemaan. 

– Viimeisen kuvan perusteella emo hoiti pentujaan tosi hyvin. Ei tunnu todennäköiseltä, että emo olisi esimerkiksi astunut vahingossa pentujensa päälle, Heikkilä arvioi.

Voi olla, ettei emo ole pystynyt tuottamaan maitoa riittävästi, ja siksi pennut ovat mahdollisesti vain hiipuneet pois.

– Mikä raivostuttavinta, se tärkein kamera pimeni. Näin emme päässeet näkemään, mitä tapahtuu.

Kuolleet pennut olivat runsaan kahden viikon ikäisiä. Niillä ei ollut vielä nimiä, sillä nimikilpailu oli määrä järjestää suurelle yleisölle myöhemmin.

– Nyt lähdetään elämään eteenpäin. Venus saa nyt huokaista rauhassa, ja jos näyttää, että se haluaa uroksen puolelle, saa sitten mennä sinne omia aikojaan.

Ranuan eläinpuistossa varaudutaan haikeaan jouluun.

– Onhan tämä tosi iso menetys jo tunnetasolla henkilökunnalle. Ja onhan se selvä, että pennut olisivat tuoneet meille asiakkaita.

Pentujen oli määrä olla mukana myöhemmin alkavassa ilmastonmuutoskampanjassa.

– Nyt sitten kampanjoimme ilman pentuja, ja menemme muiden eläinten kanssa.

 

Lue myös:

    Uusimmat