Ranskassa vappumarssit äityivät mellakoiksi: Liki 300 kiinniotettua ja yli sata loukkaantunutta poliisia

Kyynelkaasua ja lisää puuta liekkeihin – Pariisissa jättimellakat eläkeuudistusta vastaan 6:48
Katso, miten pahoiksi mellakat ovat edenneet.

Ranskassa ihmiset ovat lähteneet kaduille sankoin joukoin vappumarsseille vastustamaan tuoretta eläkelakia.

Ranskalaisen Le Monde-lehden mukaan poliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa. Liikkeiden ikkunoita on rikottu ja poliisi on käyttänyt kyynelkaasua. Nantesissa mielenosoittajat ampuivat ilotulitteita poliisia kohti, ja poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Vapun alla erityisesti ammattiyhdistysliikkeet ovat kannustaneet ihmisiä kaduille.

Macronin kannatus ennätysalhaalla – valtaosa vastustaa eläkelakia

Viime kuussa läpi runnottu laki nosti eläkeiän Ranskassa 62 vuodesta 64 vuoteen. Lisäksi ihmisten on oltava töissä 43 vuotta saadakseen täyden eläkkeen. Lakiuudistuksen myötä Emmanuel Macronin kannatus on laskenut ennätysalas.

Ranskalaisen uutiskanavan France 24:n mukaan valtaosa Ranskan kansalaisista vastustaa hallituksen väkisin läpi ajamaa eläkeuudistusta.

Erityisesti vasemmisto ja ammattiyhdistykset ovat kertoneet, etteivät tule hyväksymään lakia.

Macron kertoo katuvansa, ettei maan hallitus päässyt uudistuksesta opposition ja ammattiliitojen kanssa yhteisymmärrykseen, mutta ei aio kuitenkaan perua uutta lakia.

Le Monden mukaan ihmiset haluavat osoittaa, etteivät tue uudistusta, vaikka se on mennyt läpi. 

Lukuisissa aiemmissakin mielenosoituksissa mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa.

Yli sata poliisia loukkaantunut

Vappupäivän mielenosoitusten yhteydessä yli sata poliisia on loukkaantunut ja lähes 300 ihmistä otettu kiinni. Asiasta kertoo sisäministeri Gerald Darmanin.

Yksi poliiseista sai palovammoja kasvoihinsa ja käsiinsä, kun häneen osui polttopullo. Sisäministerin mukaan poliisin vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Aiemmin Darmanin kertoi Twitterissä, että valtaosa mielenosoittajista toimi rauhallisesti. Pahimmat yhteenotot olivat hänen mukaansa Pariisissa, Lyonissa ja Nantesissa.

Liekkejä ja lasinsirpaleita

Pariisissa jotkut mielenosoittajat heittelivät tavaraa kohti poliisia ja särkivät ikkunoita esimerkiksi pankeista ja kiinteistönvälittäjien tiloista. Paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat poliisin vastanneen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Kun poliisi oli yrittänyt hajottaa mielenosoitusta, jotkut sytyttivät tulen, joka levisi rakennukseen. Tuolloin tilanteeseen puuttui palokunta.

Yhteenottoja ja kyynelkaasua sekä esimerkiksi palavia autoja ja rikottuja ikkunoita raportoitiin ainakin Lyonista, Toulousesta ja Nantesista.

Ranskan pääministeri Elisabeth Borne tuomitsi väkivaltaisuudet Twitterissä.

Ammattiliitto CGT:n mukaan Pariisin mielenosoitukseen osallistui yli puoli miljoonaa ja koko maassa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Hallinto arvioi koko maan mielenosoittajamäärän huomattavasti alhaisemmaksi, sillä sen mukaan koko maassa mielenosoittajia oli reilut 780  000.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 22.02.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 21.30.

Lue myös:

    Uusimmat